PÄIVÄRETKELLÄ HVARIN SAARELLA – STARI GRAD

Reissun loppua kohden alkoi olla fiilis että Splitissä on nähty kaikki näkemisen arvoinen. Niinpä otimme suunnaksi Hvarin saaren ja siellä Stari Gradin eli “vanhan kaupungin”.

Ylläolevat kuvat ovat vielä Splitistä, josta hyppäsimme Jadrolinijan lauttaan heti aamusta. Lauttoja Splitistä lähtee vaikka minne, ja liikenne oli näin alkukeväästäkin jo melkoinen, vaikka kesän tullen vuorojen määrät lisääntyvät hurjasti. Kroatian saaret, esimerkiksi Splitin naapurisaarista Hvarin lisäksi erityisesti Brac, ovat olleet suosittuja turistikohteita jo monta vuotta, mutta uskoisin että Kroatian ja naapurimaiden matkailu tulee kasvamaan vielä paljon.

Kävimme ostamassa lauttaliput edellisenä iltana aamua varten. Jos ymmärsin oikein, lippuja ei myydä mihinkään tietylle lauttavuorolle, vaan lippu tulee käyttää siihen merkittyyn päivään mennessä millä tahansa vuorolla. Jos satamaan saapuessa lauttaan ei mahdu, täytyy jäädä rannalle odottelemaan seuraavaa.

Toki saatan olla väärässäkin – Jadrolinijan lipunmyynnin daamit eivät olleet palvelualtteimmasta päästä. Netistä löytyvät aikataulut olivat suhteellisen hämmentäviä, eli jos niistä ei saa selkoa, lipunmyyntikiska löytyy bussiasemaa vastapäätä Splitin satamasta.

Lauttamatka Hvarille kesti melko tarkkaan kaksi tuntia. Lautta oli pienempi kuin meidän Tallinnan-lauttamme, mutta sieltä löytyi pieni kahvila ja kannella maisemia katsellen matka sujui mukavasti.

Stari Gradin satama on hieman pikkuruisen kaupungin ulkopuolella. Vaihtoehtona kaupunkiin pääsemiseksi on kävellä tai ottaa bussi tai taksi, mutta viimeksi mainitut ovat kuulemma ylihintaisia matkan pituuteen nähden.

Meillä ei ollut kiire ja halusimme katsella maisemia, eli kävely oli loistava vaihtoehto. Matkalla oli kauniita rantamaisemia ja taloja sekä uimaranta. Tuo veden väri ja kirkkaus on vaan ihan uskomatonta!

Heti satamarakennuksen vasemmalta puolelta lähtee siis pusikkoinen kävelytie, joka vie suoraan kaupungin rantabulevardin päähän. Kävelymatka kestää parikymmentä minuuttia.

Meillä oli muutama tunti aikaa kierrellä kaupunkia, ja se riitti enemmän kuin mainiosti. Kaupunki on ihan pikkuriikkinen! Ravintolat ja kahvilat olivat valtaosin vielä kiinni, kesällä varmasti elämää on paljon enemmän.

Ravintola Marko’s on yksi harvoista läpi vuoden avoimista ravintoloista, ja pysähdyimme sen aurinkoiselle terassille lounaalle. Kiviuunipizza ja salaatti olivat tuoreista aineksista ja superherkullisia, eli suosittelen lämpimästi. Vaikka nälkä yllätti meidät varhain ja paikalliset vasta joivat aamupäiväkahvejaan, ruoan saaminen onnistui neuvotellen ja palvelu oli muutenkin tosi ystävällistä.

Saarella oli muuten jännä tapa, josta jäi hieman ikävä fiilis ja kummastus. Pizzalla istuessamme kiinnitin huomiota tosi pieniin lintuhäkkeihin, joita oli kiinnitetty viereisten talojen seiniin ja ravintolan talon seinään. Häkeissä oli kussakin pieni lintu, mutta tilaa oli hädintuskin sen verran että ne pystyivät sisällä hieman liikkumaan ja kääntyilemään.

Kysyin tarjoilijalta tästä, ja ymmärsin hänen selityksestään että lintuja saarella perinteisesti “opetettiin laulamaan” näissä pikkuhäkeissä. Tietty ne lauloivatkin kun ympärillä oli muita lintuja, mutta silti tuosta jäi paha maku suuhun. Vakka linnuilla oli vettä ja ruokaa, eläintenystävänä minusta tuntui pahalta, että ne joutuvat viettämään päivänsä pienessä tilassa ja suorassa auringonpaisteessa. Onko kukaan muu törmännyt tällaiseen tapaan, Hvarilla tai muualla?

Lounaan jälkeen kiertelimme kauniin vanhan kaupungin kujia ja katuja, kunnes oli aika lähteä takaisin satamaan. Olimme silti niin hyvissä ajoin, että jäimme istuskelemaan rannalle ja nauttimaan auringosta ja maisemista.

Stari Grad oli ehdottomasti näkemisen arvoinen, paitsi jos on sen tyyppinen että kaipaa älyttömän paljon toimintaa ja tekemistä koko ajan. Kiireettömyydestä nauttivalle paikan energia on jotenkin tosi hyvä. Pidin Stari Gradista todella paljon, ja Hvarille tai Kroatiaan ylipäätään palaisin mielelläni.

Onko siellä muita Stari Gradissa vierailleita?

Stari Grad on the Hvar Island in Croatia was perfect for a day trip. Picturesque and charming!

FOLLOW MY ADVENTURES: BLOGLOVIN | FACEBOOK | INSTAGRAM