TUNNELMIA SPLITISTÄ

Kotiuduimme tosiaan Splitin aurinkoisesta keväästä Suomen (yllätys yllätys) harmaaseen ja sumuiseen iltapäivään lauantaina. Neljän yön reissusta kuvia jäi talteen seitsemisensataa, eli ajattelin koota yhteen postaukseen hieman esimakua ja yleisiä fiiliksiä. Jatkan sitten tarkemmilla vinkeillä ja suosikeilla lisää tuonnempana.

Lyhyesti sanoen, Split oli kiva ja kaunis, ei kuitenkaan niin erityinen että olisi päässyt lempipaikkojeni joukkoon. Tämä reissu oli minulle ensikosketus Kroatiaan, ja sinne, samoin kuin alueen muihin maihin, kiinnostaa ehdottomasti palata.

Tämän kokemuksen perusteella haluaisin ehdottomasti olla reissussa hieman pidempään ja nähdä useamman paikan kerralla, esimerkiksi road tripin muodossa. Split on kaupunkina pienehkö, ja tällaiselle turistille siellä ei oikeastaan ole nähtävää keskusta-alueen ja vanhan kaupungin lisäksi. Edellä mainittuihin lasken siis myös Marjan-kukkulan ja rannat Bacvicesta eteenpäin.

Nyt vietimme Splitissä kolmisen päivää, ja kaksi päivää olisi riittänyt kaupunkiin tutustumiseen mainiosti. Yhden päivän vietimme seilaamalla Hvarin saarelle Stari Gradiin mikä olikin tosi kiva juttu, siitä lisää myöhemmin!

Reissun pääasiallinen funktio oli kierrellä kaupunkia rauhalliseen tahtiin, istua penkeillä ja kahviloissa ja ylipäätään nauttia auringonpaisteesta ja saada vaihtelua Suomen harmauteen. Tämä tavoite tuli täytettyä loistavasti, mikäs siinä kun kahviloita ja terasseja on yllinkyllin ja niissä käyminen on suht edullista. Palvelu oli ystävällistä oikeastaan joka puolella, kiinnostavia ja laadukkaita ravintoloita löytyi reilusti.

Kaiken kaikkiaan Splitin keskusta ja vanhakaupunki on tosi viehättävä ja historiallinen. Pieniä kujia on kiva kierrellä ilman karttaa ja vaan ihastella kaikkia pieniä yksityiskohtia siellä täällä. Rantakatu Riva on kaunis ja oiva paikka people watchingiin ja terassilla istuskeluun.

Splitissä on yllättävän vähän hotelleja, pääasiallisesti majoitusta tarjotaan pienissä guest houseissa tai b&b-paikoissa. Yövyimme erittäin edullisesti Guest House Sandrassa, joka sijaitsee muutaman sadan metrin päässä ydinkeskustasta.

Huoneemme oli superviehättävä portaineen, kiviseinineen ja harjakattoineen. Varustukseen kuului kaikki tarpeellinen, me kun pidimme lomaa myös ruoanlaitosta. Guest housen omistajaperhe oli superystävällinen ja avulias, harvoin tapaa tuollaista vieraanvaraisuutta joka ei kuitenkaan ole tippaakaan tungettelevaa. Lämmin suositus siis!

Varasimme reissun edellisen viikon lopulla, kun viime tiistaina lähdimme reissuun. Norwegianin suorat lennot lähtivät sekä Helsingistä että takaisin Splitistä aamulla järkevään aikaan, mikä varsinkin perille päästessä oli loistojuttu koska koko päivä oli vielä edessä saapumisen jälkeenkin. Tuntuu, että mulle osuu aina ne oudoimmat lentoajat joskus keskellä yötä, eli oli luksusta päästä “ihmisten aikaan” perille ja takaisin kotiin. Ne elämän pienet ilot!

Joka tapauksessa pidin Splitistä ja se on käymisen arvoinen kohde vaikka viikonloppureissulle.

Onko siellä Splitiin lähiaikoina reissaavia?

 

FOLLOW MY ADVENTURES: BLOGLOVIN | FACEBOOK | INSTAGRAM

2 thoughts on “TUNNELMIA SPLITISTÄ

  1. Voi miten kaunista! Me ollaan lähdössä koko perhe Kroatiaan tulevana kesänä aurinkolöhölomalle, nää sun kuvat vaikuttaa tosi lupaavilta :).

    Ps. Tuo sun blogibannerin ruusukulta on täydellinen. 🙂

    1. Kiitos kommentista Hannele! Mietin jo tuossa että onko ruusukulta jo ihan menneen talven lumia, mutta päädyin siihen että bannerin värit kovasti vaan jaksavat miellyttää silmää.
      Teille tulee varmasti ihana loma, itse ihastuin Kroatiaan aivan päätä pahkaa. 🙂

Comments are closed.