PYRENEILLÄ JA ANDORRASSA

Pyrenees

Lue aikaisemmat road trip-postaukset täältä:
Osa 1, osa 2, vlogi osa 1, Cannes, Montpellier, Monaco.

Osittain siksi koska hotellimme Carcassonnessa aiheutti hotellisnobille (kuka lie) vilunväristyksiä, lähdimme jo aamuvarhaisella kuuden aikaan kohti Andorraa. Andorrassa oli tarkoitus viettää yksi yö, suunnitelmissamme kun ei ollut laskettelua tai muuta erityistä.

Matka Pyreneiden vuoristossa oli aika huikea auringonnousun aikaan. Vaikka ajomatka taisi olla jotain parinsadan kilometrin luokkaa, aikaa meni melkein 3,5 tuntia, ja pari rehellistä jännitysmomenttiakin mahtui tuohon muutaman tunnin matkaan.

Vuoristoteille saavuttuamme meille selvisi aika pian, miksi matka-aika oli pitkä melko lyhyeen kilometrimäärään verraten. Välillä GPS vei meitä reilun kaistan levyistä kinttupolkua pitkin, jossa auton toisella puolella avautui näkymä suoraan vuorenrinnettä alas. Korkeanpaikankammoiselle kohtuullisen jänniä hetkiä nuo…!

Pyrenees

Maisemat olivat kuitenkin ihanat. Tie kiemurteli alas laaksoihin ja taas rinnettä pitkin ylös, mennäkseen läpi pienten kylien joissa lapset olivat juuri matkalla kouluun.

Pelloilla näkyi lehmiä ja muita kotieläimiä. Kylien keskustoissa oli postitoimisto, kauppa ja majatalo.

Yhdellä laitumella sumun keskeltä ilmestyi lauma vantteria työhevosia. Ne olisivat varmaan tuijottaneet meitä ja autoamme suu auki, elleivät olisi olleet hevosia ja suut täynnä ruohoa. Tuijottivat siltikin, kaipa aikainen kohtaamisemme oli päivärutiiniinsa normaalisti kuulumaton juttu.

Pyrenees

Andorra

Poncho Cubus Jeans Tommy HIlfiger Boots Mango Bag Gucci Scarf Balmuir

Luin jostain ennen matkaa, että Andorra on Y:n muotoinen valtio, jossa joka reunalla on vuoria.

Tästä syystä maahan pääsee vain tietyistä suunnista, ja joutuu kurvailemaan useammankin pikkukylän läpi, jotta pääsee laaksojen risteyskohdassa sijaisevaan pääkaupunkiin, Andorra la Vellaan.

Andorralaiset olivat muuten heittämällä reikäpäisimpiä kuskeja tällä reissulla. Jalkakäytäviä ja jalankulkijoita ei näkynyt oikeastaan muualla kuin pääkaupungin shoppailukaduilla.

Liekö se syy vai seuraus siitä, että porukka ajoi tuhatta ja sataa, kaiken lisäksi jonossa ja hurjia ohituksia tehden.

Huolimatta sijainnistaan EU-maiden välissä, Andorra ei kuulu EU:hun vaikka sen rahayksikkö on euro. Esimerkiksi bensa oli todella halpaa, kuten oikeastaan koko yleinen hintataso ravintoloita lukuunottamatta. Tax free-puoteja ja bensa-asemia olikin joka nurkalla.

Lähialueilla asuvat ranskalaiset ja espanjalaiset tulevat Andorraan vähän kuin me suomalaiset varsinkin 2000-luvun alussa Viroon, tankkaamaan ja ostamaan halpoja nautintoaineita.

Andorra la Vella on todella ahdas, laakson pohjalla sijaitseva kaupunki, jossa parkkipaikan löytäminen ja ylipäätään mihinkään ajaminen on yhtä tuskaa ja ruuhkassa jumittamista.

Onneksi hotellissamme, Holiday Inn Andorrassa, oli parkkihalli. Parkki maksoi reilu parikymppiä vuorokaudelta, joka on suomalaisella mittapuulla vielä ihan normaalia, mutta paikalliseen hintatasoon nähden hinta oli huima. Tuon verran kannatti kuitenkin maksaa mielenrauhasta, joka olisi menetetty ruuhkaisilla kaduilla pyörien ja paikkaa etsien.

Saimme aikaisesta saapumisestamme huolimatta huoneen, joka oli tosi tilava ja kaikin puolin oikein jees.

Suuntasimme heti ulos ja löysimme aamupalapaikan viehättävästä kahden sisaruksen omistamasta kahvilasta. Lämmin panini ja aamukaakao tuorepuristetulla appelsiinimehulla maksoi kahdelta kympin, croissantin ja kahvin olisi saanut kahdella eurolla.

Loppupäivä Andorrassa kului kaupoissa kierrellen. Kaupungissa oli pari isompaa shoppailukatua, joista löytyi perusmerkit ja paikallisia kauppoja. Hinnat olivat vaatekaupoissa noin 20-25% EU-hintoja edullisempia.

Hajuvesi- ja meikkikauppoja oli toinen toisensa perään, mutta en huomannut merkittävää hintaeroa Suomen normaalihintoihin.

Mitään erityisiä turistikohteita Andorrassa ei ole – matkailijat tulevat tänne laskettelemaan tai shoppailemaan. Pieni “vanha kaupunki” la Vellan keskustasta löytyy, mutta se käsittää vain muutaman korttelin.

En siis välttämättä lähtisi Andorraan muista syistä kuin kuluttamaan rahojani tai suksia.

Parasta antia tässä kohtaa reissua oli ajomatka Pyreneillä ja Andorrasta Barcelonaan. Kuitenkin Andorra oli kiva nähdä, varsinkin kun nörtti-meitsin salainen haave on päästä käymään kaikissa Euroopan kääpiövaltioissa.

Matkalla takaisin “kotiin” Barcelonaan pysähdyimme muuten myös viinitilaa ihailemassa, siitä lisää myöhemmin!

Andorra la Vella

Andorra la Vella

Andorra la Vella

Went to Andorra on our road trip in December. Not really worth it, except if you want to ski or shop. The drive through the Pyrenees was amazing, though!

Save

Save

FOLLOW MY ADVENTURES: BLOGLOVIN | FACEBOOK | INSTAGRAM