PIENI ROAD TRIP-OPAS

Pyrenees

Nyt kun joulukuinen road trippimme alkaa olla kaluttu loppuun, ajattelin kirjoitella road trip-reissailusta yleensä ja erityisesti asioista, jotka on kahden hengen road trip-tiimimme toimesta havaittu huomioimisen arvoisiksi. Totuuden nimessä jotain on saatettu oppia myös kantapään kautta…

(Yllä olevassa kuvassa matkustaja on muuten kauhuissaan Pyreneiden korkealla rinteellä, muuta syytä näennäiseen tyytymättömyyteen ei ole.)

Aiheen asiantuntijana toimii pariskuntamme autonvuokrausvastaava, joka on löytänyt itsensä vuokra-autolla niin Uudesta-Seelannista kuin Kreetan kapoisilta vuoristoteiltäkin.

Autonvuokrausvastaavan motto on Top Gearin Jeremy Clarksonilta lainattu “You know what’s the fastest car in the world? The rental car, of course!”

Tee suunnitelma, mutta ole joustava. Hyväksy ainakin se, että suunnitelma muuttuu usein lennossa, ja se voi olla ihan loistojuttu.

Floridassa tiellemme osui hurrikaani, joten reittisuunnitelma kääntyi päälaelleen. Tämä osoittautui yhdeksi reissun parhaista tapahtumista, koska moni muu kun oli perunut suunnitelmansa kokonaan ja esimerkiksi Florida Keysissä lisäksemme muita turisteja ei näkynyt mailla halmeilla.

Kohdemaan tietullisysteemeistä kannattaa ottaa etukäteen selvää. Muuten voi mennä sormi suuhun, kun ensimmäinen tulli pärähtää näköpiiriin. Suomessa saa ajella huolettomasti ilman tietulleja, mutta monessa muussa maassa ne ovat välttämätön paha.

Floridassa esimerkiksi on käytössä EZ-Pass, jonka otimme vuokra-autoon hintaan sisältyen, mikä kannatti. Maksoimme siis könttäsumman tulleja autonvuokrausajalle, kun normaalisti tietullimaksut veloitetaan luottokortilta autoon liitettyjen tunnusten perusteella.

Itse tunnukset hankkien olisi saattanut säästää vähän, mutta tykkäämme pitää kaikki mahdolliset pikkusäädöt minimissä uuteen paikkaan saapuessa ja jet lagin painaessa silmiä.

Dubaissa on käytössä prepaid-tyylillä toimiva Salik-tarra, jonka saa ostettua vaikka huoltikselta. Tarran tiedot on linkattu auton haltijan Salik-tiliin, jonne lisätään netissä arvoa. Yksi tullipisteen ohitus maksaa 4 AED, eli noin euron verran.

Ranskassa ja Espanjassa tullitiet olivat isoja moottoriteitä, joille saavuttaessa otettiin automaatista lippu. Liittymästä ulosajettaessa lippu syötettiin uudelleen automaattiin, ja maksettiin ajetun matkan mukaan kortilla tai käteisellä.

Tullit saattoivat olla parikymppiä yhdeltä tienpätkältä, joten niistä kertyi ihan mojova summa. Siksi ajelimmekin paljon maksuttomia pikkuteitä, joilla näki bonuksena myös maisemia.

Ole auton vuokraamisessa t-a-r-k-k-a. Auto kannattaa ehdottomasti varata etukäteen. Lue varausehdot, myös pikkupräntti. Me otamme aina kaikki vakuutukset ja omavastuun poiston, vaikka se onkin kalliimpi vaihtoehto – mielenrauha on sen arvoista vieraassa liikennekulttuurissa.

Silti melkein jokaisen pidemmän reissun jälkeen on auton kanssa ollut jotain säätöä – ihan isojen, maailmanlaajuisten vuokraamojen kanssa. Joko meiltä on veloitettu ylimääräistä, yritetty laittaa meidän piikkiin jotain auton vauriota, tai muuten vaan on ollut jotain jälkikäteen selviteltävää.

Jos varaukseen tehdään paikan päällä muutoksia, varmistu että ymmärrät muutokset ja olette virkailijan kanssa samalla sivulla siitä, mitä on sovittu.

Espanjassa me esimerkiksi oletimme saavamme ilmaisen upgraden isompaan autoon, kun laukkumme eivät lupauksista huolimatta mahtuneetkaan varaamamme autoon. Eipä käynytkään näin, vaan vuokraviikon hinta melkein tuplautui, eikä tämä käynyt meille selväksi missään vaiheessa.

Seurasi stressaavaa meiliping-pongia asiakaspalvelun kanssa ja totaalinen hermojenmenetys, ennen kuin saimme vihdoin 50 % hyvityksen luvatta veloitetusta summasta.

Kuvaa auto ja tarkista se läpikotaisin, ennen kuin ajat senttiäkään. Kuvat antavat mielenrauhaa ja ovat kultaakin kalliimmat, jos palautuksen jälkeen on epäselvyyttä naarmuista tai rutuista. Monesti vuokraamoltakin jää huomaamatta naarmuja aikaisempien käyttäjien jäljiltä, eli luota vain omaan silmään.

Premium-luokan auton vuokraamista kannattaa harkita vakavasti. Jo pelkästään GPS:n vuokraaminen on usein suhteellisesti kalliimpaa kuin parempi auto, ja puhelinliittymien ja datapakettien kanssa kikkailu ei mielestäni ole sen arvoista lomareissulla.

Tässä pätee myös turvallisuus- ja autoilukultturinäkökohdat, joista pian lisää.

Meille paras road trip-auto on ollut BMW:n viitossarjan sedan. Sen konttiin mahtuu, ilman turhaa tetriksen pelaamistakin, kaksi isoa matkalaukkua ja käsinyssäkät päälle. Pitkillä siirtymisillä pieni luksusfiilis on joka euron arvoista. Kotimaassa ajellaan sitten tyytyväisenä pikkuisella Pololla. 🙂

Jos on ajanut vain Suomessa, monen muun maan liikennekulttuuri voi aiheuttaa alkuun sydämentykytyksiä. Jos on kokenut ja itsevarma kuski joka ei turhasta stressaile, tottuu tietty nopeammin.

Suomessa tiet ja automäärät ovat niin pieniä, että ison maailman kahdeksankaistaisella moottoritiellä saattaa päästä hikikarpalo jos toinenkin. Silti rattiin lähtemistä ei kannata jättää välistä!

Omien kokemusten mukaan esim. Dubaissa ja Jenkeissä mennään monessa tilanteessa isomman oikeudella. Isompi, tehokkaampi ja paremmin varusteltu auto tuo ihan erilaista turvaa, sekä kuskille että kyytiläisille, kuin vuokraamon pienin kippo.

Se kippo todennäköisesti kiihtyy huonosti, ja hyvä kiihtyvyys on monessa liikennetilanteessa tärkeä edellytys turvallisille kaistanvaihdoille ja liittymisille. Parkkeeratessa puskurikamerat tuovat mielenrauhaa, kun auton ulottuvuudet ovat vieraat.

Dubaissa liikenne on joskus ihan päätöntä, mutta kanssakuskit ovat yleensä joustavaa porukkaa, joka antaa pienet mokat anteeksi. Niitä käy kaikille. Määrätietoinen kuitenkin pitää olla ja auton nokan kanssa tunkea just siihen väliin johon haluaa, muuten saa odotella maailman tappiin.

Ota kaikki irti siitä, että pääset autolla paikkoihin, joihin meneminen muuten vaatisi sumplimista. Meiltä olisi jäänyt moni kiva paikka näkemättä ilman vuokra-autoa. Poikkea reitiltä, jos eteen tulee jotain kiinnostavaa. Pysähdy pysähtymisen ilosta, vaikka “vain” ihailemaan maisemia ja ottamaan kuvia.

Muista tankata auto ennen palautusta! Vuokraamot myyvät lisäpalveluna myös tankkaamatta palautusta, joka on kuitenkin kalliimpi kuin se, että tankkaa itse.

Loppukaneettina, road tripit ovat ehdottomasti reissaamisen suola. Vaikka autossa istuminen kuulostaa ajatuksena puuduttavalta, road tripillä näkee ihan mielettömän paljon. Jos aikataulu tai budjetti ei anna periksi viikon ajelemiselle, lähde vaikka vain päiväksi.

Löytyykö sieltä kivoja road trip-muistoja?

_______

Road trips are the best way to see new places!

FOLLOW MY ADVENTURES: BLOGLOVIN | FACEBOOK | INSTAGRAM