DETOX JA ELÄMÄN TARKOITUS

Detox

Ainakin 20.

Niin monta banaania olen syönyt viimeisen vajaan kahden viikon aikana. Syy banaanien normaalia suurempaan määrään on detox-dieetissä, jonka aloitin viime viikon maanantaina.

Sana detox tuo todennäköisesti mieleen jotain pillereihin ja itsensä näännyttämiseen liittyvää, mutta tässä tapauksessa noista kahdesta ei voisi olla kauheasti kauempana.

Toivoin joululahjaksi Jutta Gustafsbergin ja Tiina Hälvän Jutan energisoivaa dieettikirjaa, koska aihe kiinnosti ja olin halunnut kokeilla kasvispohjaista detoxia jo pidempään. Viime vuoden mässäilyjen ja liikkumattomuuden jälkeen kaipasin kipeästi kevennystä olooni, sitä kuuluisaa new year, new me-spurttia. Niinpä joululahjapaketista paljastunut kirja pääsi tehokäyttöön heti uuden vuoden alussa.

En ole varmasti ainoa, jolle Jutta-dieetti tuo mieleen ensimmäisenä Bullin ja saavillisen maitorahkaa. Tässä kirjassa ei onneksi mainittu kumpaakaan kertaakaan, ja jauheliha sekä kanafileetkin loistivat poissaolollaan. Kirja on visuaalisesti kiinnostuksen herättävä ja inspiroiva. Minun puolestani se olisi voinut olla kokonaan reseptikirja, mutta alussa käydään läpi perusdieettikirjahömppää, kuten asiaan kuuluu.

Kirjassa on reseptejä kolmeen erilaiseen dieettiin, detoxin lisäksi pH- ja antiage-dieetteihin. Valitsin näistä kolmesta detoxin, kahteen muuhun osioon en ole ehtinyt tarkemmin vielä tutustua. Sen verran reseptiosiota on tullut selailtua, että kaikki dieetit ovat kasvispohjaisia. Niiden ruoat perustuvat itse tehtyyn, puhtaaseen ruokaan, mehuihin ja smoothieihin joista kootaan neljästä viiteen ateriaa ja välipalaa päivässä.

Detoxin kestoksi suositellaan yhdestä kahteen viikkoa oman tarpeen mukaan. Dieetillä syödään vain kasvikunnan tuotteita. Maitotuotteita, täysjyväruisleipää, pähkinöitä, siemeniä ja jopa 70 % suklaata ruokavaliosta löytyy kasvisten, hedelmien, marjojen ja yrttien lisäksi. Kokonaan ei pitää sanoa kofeiinille, valkoiselle sokerille ja vehnälle. Kaiken kaikkiaan keskitytään puhtaasti syömiseen, jotta ravinnossa olisi mahdollisimman vähän lisäaineita ja muuta “ylimääräistä”. Vettä ja vihreää teetä (vaikka se ei yleensä olekaan täysin kofeiinitonta?) juodaan tietty runsaasti.

Minulle suurin haaste syömisessä yleisesti ovat itsekurin puute herkuttelun suhteen ja annoskoot. Olen toivottoman huono arvioimaan tilavuuksia, ja jotenkin “sokea” sille, miten paljon ruokaa lappaan lautaselleni. Herkuttelua ja hyvää ruokaa rakastan, mutta monesti herkuttelu jää päälle, ja tasapaino syömisessä lumpsahtaa päälaelleen.

Detox

Tammikuun toisena päivänä aloitin siis elämäni ensimmäisen detox-dieetin. Nyt, 12 päivää myöhemmin, on aika kirjoitella loppufiiliksiä aiheesta.

Olen viettänyt ihan törkeästi aikaa keittiössä. Olen aina tehnyt ruokani itse ja syönyt tosi vähän eineksiä, mutta dieetin aikana tuntui, että ruoanlaitto, valmistelu ja suunnittelu veivät todella paljon aikaa. Varsinkin alussa, ennen kuin reseptit tulevat tutuiksi. Koska normaalisti teen 99 % ajasta ruokaa ajatuksella “heitä hatusta”, oli reseptien lukemiseen totuttelussakin oma hommansa. Muutaman kerran reseptin lukeminen unohtui, mutta onneksi sooloilutkin päättyivät syömäkelpoiseen lopputulokseen.

Ainakin puolet keittiössä vietetystä ajasta olen viettänyt sauvasekoitin kädessä. Tosi moneen resepteistä tarvitaan sauvasekoitinta tai blenderiä. Sekä blenderimme että mehustimemme sanoivat itsensä irti viime vuonna, eikä niitä tullut ostettua tässä kohtaa uusia. Sauvasekoittimella siis mentiin ja mehut vaihdoin smoothieihin. Muiden reseptien valmistaminen oli toimivaa pelkällä sauvasekoittimella, eikä blenderi ole välttämättömyys.

Kauppalistan tekeminen ja tarkka etukäteissuunnittelu kannattaa. Tein taulukon koko viikon aterioista etukäteen ja kirjoitin reseptien perusteella tarkan kauppalistan. Tästä huolimatta esimerkiksi banaanien ja mantelimaidon menekki yllätti, ja ekalla viikolla tie kauppaan vei neljä kertaa, mikä on tuplasti useammin kuin yleensä.

Kirjassa kehotetaan soveltamaan mahdollisimman vähän reseptien valmistuksessa, ja siihen kannattaa pyrkiä. Toki muutama mauste puuttui valikoimasta eikä aina ollut oikeaa yrttiä, ja noissa tilanteissa päädyin korvaamaan ne muilla mausteilla tai jollain toisella yrtillä. Muuten en kuitenkaan soveltanut. Siinä on perää, että soveltaminen lähtee käsistä jossain vaiheessa, ja itseni tietäen olisin saattanut hetken päästä soveltaa itselleni jo keksejä kaupasta.

Sokerimielitekoja oli odotettua vähemmän. Ajattelin etukäteen, että tämä olisi Akilleen kantapääni, mutta mielitekoja oli tosi vähän ja oli helppo pysyä erossa keittiön kaapeissa lymyilleistä herkuista. Oikeastaan ei käynyt edes mielessä ottaa.

Ensimmäiset kolme päivää oli koko ajan jäätävä nälkä. Tämä meni kuitenkin ohi, kun vatsa tottui tasaiseen ateriarytmiin ja kevyempään ruokaan.

Ei ole tuulesta temmattua, että tällainen dieetti keventää oloa ja antaa energiaa. Olen aikaisempaan verraten pursunnut energiaa ja olo on mielettömän kevyt. Nukun hyvin ja katkoksitta. Jo nämä kaksi asiaa ovat olleet koko homman arvoisia.

On piristävää, kun ruoan raaka-aineet ja ruoka itse ovat värikkäitä. Vaikka kasvisten esikäsittely välillä ärsytti, olen tykännyt kirjan resepteistä tosi paljon, ja tunnen syöneeni tosi monipuolisesti. Sille, joka miettii että onko tämä joku pupudieetti, reseptien joukossa taitaa olla jopa yksi tai kaksi, jotka sisältävät lehtisalaattia. 🙂 Myös perus tomaatit ja kurkut on pyritty kiertämään kaukaa. Kun keittiön taso pullistelee hedelmiä ja yrttejä, siitä saa jollain narsistisella tavalla buustia jatkaa eteenpäin, nyt kun mä ihan konkreettisesti syön terveellisesti.

En ole aikaisemmin ollut kovinkaan kiinnostunut kasvisruokavaliosta, mutta nyt aion omien fiilisten mukaan jatkaa kasvis- ja kalapainotteista syömistä. Kun suurin osa kaupassa vietetystä ajasta kuluikin yhtäkkiä vihannes- ja hedelmäosastolla, huomasin kulkeneeni laput silmillä ja poimineeni mukaani aina ne tutut ja turvalliset tomaatit ja kurkut, kerta toisensa jälkeen. Siellähän on oikeasti vaikka mitä!

Näiden parin viikon aikana olen myös tiedostanut aiempaa tarkemmin, mitä koriini kaupassa valikoin. Mukaan on melkeinpä huomaamatta ujuttautunut enemmän luomutuotteita. Aiemmin kauhistelemaani niiden korkeampaa hintaa on kompensoinut se, että liha ja kana ovat puuttuneet ostoskorista kokonaan.

Tästä dieetistä jäi tosi hyvä maku suuhun, vaikka ravintogurut detoxeista ja dieeteistä varoittelevatkin. Itse uskon, että kunhan suuhun lappaa monipuolista, oikeaa ruokaa jauheiden ja pillereiden sijaan ja riittävästi, on hyvällä tiellä. Kiloja, joista valtaosa varmaankin nesteitä, oli tänä aamuna karissut vajaassa parissa viikossa kolme.

Tämä kokemus todisti itselle, että omaa mieltä ja kroppaa on ihan hyvä herätellä välillä uudenlaisella ravinnolla. Herkuttelua en voisi koskaan lopettaa – jatkossa aion vain asettaa muutaman raja-aidan, että pysyy järkevissä kantimissa.

Kuuluuko siellä uudenvuodenlupauksiin jotain tällaista? Oletko kokeillut joskus detoxia?

Detox

Went on a detox for almost two weeks. Got lots of energy and feeling great!

Save

Save

FOLLOW MY ADVENTURES: BLOGLOVIN | FACEBOOK | INSTAGRAM