PARFUMERIE FRAGONARD

Fragonard

Olen jonkin aikaa ollut varovaisen kiinnostunut niche-hajuvesistä. Siis niistä, joissa ei useimmiten lue ison designer-talon nimeä ja joiden valmistajat pääasiassa tekevät hajuvesiä, eivätkä esimerkiksi vaatteita ja asusteita. Useimmat hajuvedethän ovat muotitaloille lisätulonlähde, ja samalla kuluttajalle pala brändiä huomattavasti hinnakkaampien vaatteiden tai asusteiden hankkimisen sijaan.

Tutuimpia niche-hajuvesimerkkejä useimmille hajuvesistä kiinnostuneille lienevät Jo Malone, Byredo, Diptyque ja Annick Goutal. Yleisesti niche-tuoksut ovat hankalahkosti saatavissa ja melkoisen hinnakkaita, vaikka niitä sattuisi esimerkiksi lentokentän tax freesta bongaamaan (Helsingissä on myynnissä Jo Malonea).

Niche-tuoksua halajavan ei kuitenkaan tarvitse välttämättä heitellä satalappusia menemään, jos sattuu olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan – vähän myöhemmin selviää, miksi.

Etelä-Ranska, perinteisesti varsinkin Grasse ja sen ympäristö ovat aarreaitta tuoksujen ystävälle. Ranskassa hajuvesien valmistus on vuosisatoja vanha perinne. Maassa onkin paljon vanhoja hajuvesitaloja joiden tuotteita on rajoitetusti saatavilla muualla maailmassa.

Muutaman viikon takaisella reissullamme Espanjaan ja Etelä-Ranskaan yhtenä etappina oli Monaco, jonne ajoimme Cannes’ta Nizzan kautta. Jo menomatkalla huomioni kiinnittyi Èzen kylän läpi huristellessamme kyltit hajuvesitalo Fragonardin tehtaanmyymälään ja tehdaskierrokselle. Sormet ristissä toivoin, että paikka olisi auki vielä takaisin päin tullessamme, ja olihan se, onneksi!

Fragonard

Fragonard

Fragonard

Kurvasimme tehtaan pihaan ja näkymä vuorenrinteeltä alas merelle oli huikea – menisin paikalle jo pelkästään sen takia. Pääsimme ihastuttavan oppaan kanssa “yksityiskierrokselle”, koska samaan aikaan paikalle ei osunut muita englanninkielisiä vieraita. Kierrokselle meneminen ei ole pakollista, halutessaan voi mennä pelkästään tehtaanmyymälään. Noin puolen tunnin mittainen kierros on kuitenkin mielenkiintoinen lisä.

Valokuvaaminen tehtaassa on normaalisti kielletty, mutta koska oli lauantai ja työntekijöitä ei ollut paikalla, saimme räpsiä joitakin kuvia kierroksen ajan oppaamme kertoessa hajuveden ja muiden tuotteiden valmistuksesta.

“Nenän” eli hajuvesien suunnittelijan ammatti kuulosti mielettömältä. Kahden vuoden koulutuksen jälkeen “nenä” muistaa ja tunnistaa noin 3000 eri tuoksua! Harvassa ammatissa yhdistyy samalla tavalla kemiantuntemus ja taide, sellaista tuoksujen yhdistely nimittäin on. Vaatii aikamoista taitoa tehdä mielikuvista totta tuoksujen muodossa.

Fragonard valmistaa hajuvesien lisäksi myös ihonhoitotuotteita, kuten saippuaa ja vartalovoiteita. Tuoksuja on eri vahvuisia – parfum vahvin (ja muuten eau de parfumiakin vahvempi!), eau de cologne miedoin. Kaikkia Fragonardin tuoksuja oli paikan päältä saatavissa kaikissa vahvuuksissa. Tuoksuöljy tislataan esimerkiksi kukista, joita isoon kuparisäiliöön mahtuu 150 kg kerrallaan. Aineesta riippuen puhdasta öljyä tulee tuosta määrästä kymmenistä grammoista satoihin grammoihin, eli öljyn kilohinta saattaa huidella sadoissatuhansissa euroissa! Ei siis ihme, että tuoksu parfumin muodossa saattaa olla hyvin kallista.

Kierros päättyi tehtaanmyymälään, jossa oppaamme kyseli tuoksumieltymyksiämme. Niiden perusteella haistelimme useamman tuoksun. Minulle ominaisimpia ovat sitrukset ja makeat tuoksut, perinteisistä kukkaisista ja raskaista myskituoksuista en niin pidä.

Suosikikseni löytyikin Belle Chèrie-tuoksu, jossa yhdistyvät kukat ja sitrushedelmät: klementiini, karambola ja jasmiini. Sydäntuoksussa on tonkapapua ja vaniljaa, jotka molemmat ovat tuttuja suosikkeja.

Fragonard

Fragonard

Fragonard

Fragonard

Nyt täytyy palata siihen, kun alussa mainitsin että niche-tuoksun hankintaa varten ei välttämättä tarvitse rikkoa säästöpossua. Fragonard on tästä hyvä esimerkki: tuoksut ovat todella edullisia laatuun ja valmistustapaan nähden. Olin melkein lentää pyrstölleni kun 200 ml EDT maksoi 32 €! Samaan hintaan ei tunnu tax freesta saavan sitten yhtään mitään tuoksua, saatika noin isossa pullossa. Parfyymiversio olisi toki ollut hintavampi, mutta EDT on minulle tutumpi eikä niin voimakas. Tämä oli siis hyvä ja verrattain edullinen ostos, jolla aloittaa niche-tuoksuihin tutustuminen.

Suosittelen Fragonardia ehdottomaksi pysähtymisetapiksi Monacon ja Nizzan välille, mikäli tuoksut kiinnostavat. Muutaman sadan metrin päästä samasta kylästä löytyy myös Galimardin tuoksutalo, ja eihän Grasseenkaan ole kuin muutama kymmenen kilometriä Ranskan Rivieralta. Meiltä se jäi tällä kertaa väliin, mutta onneksi matkalle sattui Fragonard!

Parfumerie Fragonard, 158 Avenue de Verdun, Èze.

Fragonard

On our drive from Nice to Monaco on the French Riviera, we stumbled across the Fragonard Perfumerie at the village of Èze.

Warmly recommend the factory tour and the shop – who knew French artisan perfumes could be so affordable! They also manufacture a variety of skin care products and home goods.

FOLLOW MY ADVENTURES: BLOGLOVIN | FACEBOOK | INSTAGRAM