NYC-VINKKI: KATOAVAT DINERIT

Koska New York City on lempikaupunkini, tuli melkein tippa linssiin pari viikkoa sitten uutisia selaillessani. Tämä New York Timesin paikallisuutinen kertoo surullista tarinaa.

Kaupungin gentrifikaation myötä sen kasvot ovat toden totta muuttumassa. Vanhoja rakennuksia puretaan kiireen vilkkaa, ja niiden tilalle rakennetaan uusia, kiiltävämpiä ja korkeampia – kunhan ensin liiketilojen vuokrat on nostettu pilviin ja sen myötä yksityisyrittäjät häädetty tiehensä. Ilmiön myötä muutos on huomattavissa varsinkin Manhattanilla jossa tonttien arvot ovat tähtitieteellisiä, mutta ilmeisesti sama kohtalo odottaa monella alueella Brooklynissa ja Queensissa.

Viehättävien naapuruston pikkukauppojen sijaan paikalta löytyy pian pankkeja, Starbucks tai joku muu perusketju. Toiset liiketilat ovat tyhjillään kuukausia, kun vuokra on kymmeniä tuhansia kuukaudessa.

Tämä tarkoittaa monelle New Yorkin asukkaalle naapuruston palveluiden poistumista ja koko kaupungille sitä, että joka kulmalla on kohta samanlainen kahvila ja pankki. Ilmiö oli huomattavissa pari vuotta sitten varsinkin West Villagessa – tuntui, että monessa korttelissa joka toinen liiketila oli tyhjillään, pahvit ikkunassa.

dinerit-brooklyn-bridge

dinerit-katu

Yksi pienyrittämisen muoto joka gentrifikaatiosta kärsii, ovat perinteiset dinerit ja muut pienet ruokapaikat.

Ajattelinkin tänään kirjoitella niistä, koska dineriin on aina kiva mennä. Ensimmäisestä Nykissä vietetystä aamusta lähtien vatsa on johdattanut mieluummin sinne aamupalalle kuin niihin kahviloihin, joissa tarjoillaan Instagram-kelpoinen vihersmoothie ja avokadotoast. Dinereissa on oma aito ja konstailematon tunnelmansa, jollaista ei ole tullut vastaan missään muussa ravintolassa tai kahvilassa, ja siksi niistä niin pidänkin.

Aamun aikaisina tunteina saa ensimmäisenä eteensä tuoreen kahvin ja vesilasin, vasta sen jälkeen voidaan edes keskustella ruokalistan avaamisesta. Listalta on turha etsiä viime hetken villityksiä, ja niin on parempikin.

Dinerissa voi luottaa siihen, että ruoka on vähintäänkin mukiinmenevää ja kohtuuhintaista. Jos ei olisi, paikalliset eivät siellä aamiaisiaan söisi. Pannukakut ovat paksuja ja pehmeitä (mutta pysy kaukana oatmeal-pannareista), kananmunat saat sellaisena kuin haluat ja paahtoleipä rapsahtaa juuri sopivasti, kun siitä puraisee. Mitä muuta aamiaiseltaan voisi edes toivoa?

dinerit-pancakes
Waverly Restaurantin pancakes

dinerit-soho

Tarjoilija on useimmiten hieman ensialkuun yrmy, keski-ikäinen mies tarjoilijan liivissään, kahvipannu kätensä jatkeena. Keittiön luukulla käy vilkas keskustelu ja huulta heitetään molemmin puolin, paistuvan kananmunan ja paahdetun leivän tuoksusta ei voi erehtyä.

Naapuripöydässä luetaan aamun lehteä, ja tarjoilija vaihtaa kuulumisia vakiokasvojen kanssa. Lisäksemme muita turisteja on harvakseltaan. Ruoka saapuu – annos on yleensä valtaisa. Appelsiinimehu on tuorepuristettua ja niin kirpeää, että herättää väkisinkin.

Kun vatsa on syöty killilleen, tarjoilija hakee lautaset pois, ja palaa pian käsinkirjoitetun laskun kanssa. Rahat jätetään pöytään kunnon tipin kera, huudellaan hyvät päivänjatkot ja suunnataan päivän seikkailuihin.

Kaksi suosikki-dineriani on jo sulkeutunut – Harvey’s Upper West Sidella ja Café Edison Hell’s Kitchenissä. On kauhea ajatus, että diner-kulttuuri kaupungissa kuihtuisi olemattomiin. Kehotan siis seuraavalla Nykin-reissulla suuntaamaan dineriin tai naapurin pieneen lähikuppilaan ja tukemaan pienyrittäjiä, joille kaupunki on koti ja jotka ovat palvelleet naapurustoaan vuosikymmenien ajan.

Jos New Yorkin keskiluokkaistuminen aiheena kiinnostaa, Jeremiah’s Vanishing New York seuraa suru puserossa, liike liikkeeltä ja ravintola ravintolalta kaupungin muuttumista. Vaikka me turisteina olemmekin osasyynä ilmiöön, meillä on silti valta valita, mihin loma-dollarimme laitamme.

Diner-suosikkini Manhattanilla – lisää vinkkejä löytyy esimerkiksi täältä ja täältä.

Waverly Restaurant, 385 6th Avenue & Waverly Place, West Village

EJ’s Luncheonette, at E 73rd St., Upper West Side

Evergreen Diner,

dinerit-cafe-edison
Kaunis Café Edison, jota ei enää ole

dinerit-waverly-place

Diners and small, local restaurants are an invaluable part of the New York City experience for me. I feel more at home in any of them than at the Instagram-worthy place serving avocado toast and green smoothie. Unfortunately, diners in the City are vanishing thanks to the gentrification that is raging like wildfire on Manhattan. The next time you’re in town, support the neighborhood small business serving fluffy pancakes and yummy eggs – you’ll get so much more bang for your buck than from the $7 coffee from Starbucks.

FOLLOW MY ADVENTURES:
BLOGLOVIN | FACEBOOK | INSTAGRAM | PINTEREST | SNAPCHAT: itsselja

Save

Save

FOLLOW MY ADVENTURES: BLOGLOVIN | FACEBOOK | INSTAGRAM