THE NOT-THAT-SUCCESSFUL DAY TRIP TO FUJAIRAH

Fujairah Roadtrip Desert

Suomenkielinen versio alhaalla!

Weekend day trips to new destinations are especially exciting in a new country. Sometimes being spontaneous and not really finding out where you’re going pays off and the trip ends up being great.

On some occasions you do your research and drive somewhere only to realize your expectations and research didn’t really meet reality. The latter happened with our day trip to Fujairah last weekend.

All of last week we were discussing where to go next and ended up between Ras Al-Khaimah and Fujairah. After some googling we ended up with Fujairah, planning on a relaxing beach day and seeing some sights.

Fujairah roadtrip

Fujairah roadtrip

Fujairah roadtrip

Fujairah is one of the seven emirates of the UAE, approximately 1,5 hour drive from Dubai. We have visited Abu Dhabi and Al Ain before and had a great time in both, so I was really looking forward to another road trip.

Friday morning we packed our bags and headed toward Fujairah. The drive was beautiful and it was a great experience to drive in the middle of a desert. Camels, check!

After that, there were a couple of happenings that made the road trip not-that-successful.

Googling what to do in Fujairah, I had found the historic port and we wanted to see it first, so we set the GPS to take us there. We arrive at the port, and it was nowhere near historic – it was a commercial port surrounded by fencing.

Some emergency googling follows at the parking lot and it turns out there is a historic fort in Fujairah, not a port. Oops.

We brush off this initial setback and decide to navigate to the historic fort. Driving along the seaside we accidentally come across the beach, which is approximately 300 m stretch of sand along the road, totally empty and has nowhere to change. Also, it is right next to the port.

The consensus is that we’ll skip the beach (because we’re used to having it too good in Dubai and its amazing beaches) and continue looking for the fort.

The GPS leads us to a back road where there is nothing resembling a fort nearby. We decide to give it one last try and go around the block. After another turn we do indeed see the fort. To be honest, we nearly miss it because it is the tiniest fort ever (probably around the size of a four-bedroom villa here in Dubai) and due to our luck, also closed for renovations and looking very abandoned altogether.

Looking for a place to eat, we end up at Fujairah City Centre – which is a mall nowhere near the city centre, I might add. I didn’t even take any pictures after arriving in Fujairah because I felt kind of bummed out. At this point we happily gave up and drove back to Dubai.

Fujairah roadtrip

Dubai Marina Skyline

Dubai Marina Skyline

Dubai Marina Skyline

We made it back just in time to admire the sunset and JBR from the Palm Island. Highly recommended, it’s beautiful!

In conclusion, my pro tip for a beach day in Fujairah: book a resort for a night or go to a hotel beach club, it’s probably the easiest way of getting what you’re looking for. 🙂

Olipa kaunis perjantai-aamupäivä, kun päätimme suunnata päiväretkelle kohti Fujairah’ia, yhtä UAE:n seitsemästä emiraatista. Olimme pohtineet pari päivää RAKin ja Fujairah’n välillä, ja valitsimme jälkimmäisen. Olin hieman googlaillut etukäteen vaihtoehtoja päivän viettämiselle, ja ajatuksena oli viettää rantapäivää ja käydä katsomassa muutama nähtävyys. Perille päästyämme kävi ilmi, että etukäteistutkimusta olisi voinut olla hyvä tehdä hieman huolellisemmin… Tällä reissulla nimittäin odotukset eivät kohdanneet todellisuutta.

Matkalla aavikon ja vuoriston läpi maisemat olivat kauniit ja bongailimme kameleita. Ensimmäiseksi kohteeksi olin katsonut Fujairah’n sataman, eli “historic port”. Google Mapsin opastettua meidät perillä valtavan konttisataman porttien eteen, oli pakko hätä-googlata hieman lisää. Kävi kuin kävikin ilmi, että yhden kirjaimen mitalla olimme menneet vikaan – Fujairah’sta löytyi historic fort eikä port.

Eipä siinä, nauratti vielä tässä vaiheessa ja otimme suunnaksi tämän historiallisen linnakkeen. Matkalla näytti olevan myös paikallinen uimaranta, jonne ajattelimme suunnata myöhemmin.

Hetken päästä ranta tulikin näkyviin – aivan tien ja sataman vieressä ollut, surullisen näköinen alue ilman jälkeäkään Dubaista tutuista mukavuuksista (WC:t, vaatteidenvaihtokopit, ravintolat ja yleisesti paljon porukkaa).

Tässä vaiheessa luovuimme rantasuunnitelmasta. Resorteja tien varrella oli toki useita, mutta meitä ei huvittanut maksaa montaa kymppiä beach clubille pääsystä, kun kotipuolessa kivalle rannalle ja altaalle pääsee ilmaiseksi. Jatkoimme siis matkaa.

GPS osoitti meidän olevan linnoituksella perillä, kun pysähdyimme pienelle kadulle jossa oli asuintaloja ja puutarhatyökaluvarastolta näyttävä alue, linnoituksesta ei jälkeäkään. Lähdimme ajamaan “korttelia” ympäri, ja hetken päästä edessä olikin kyltti museolle ja linnoitukselle. Käännyimme vielä yhden kulman, jonka jälkeen hiekkapläntillä näkyi pikkuruisella kumpareella pikkuruinen linnoitus, jonka portilla oli kyltti “suljettu”. Noh, eihän siinä.

Tässä kohtaa olimme jo aika hämmentyneitä ja kyllästyneitä Fujairah’n reissuumme. Päätimme antaa Fujairah’lle viimeisen mahdollisuuden, ja näpyttelin navigaattorin kohteeksi Fujairah City Centre. Vartin päästä löysimme itsemme – emme suinkaan kaupungin keskustasta, vaan – ostoskeskuksesta, jonka nimi oli Fujairah City Centre. Alistuimme kohtaloomme tämän päivän osalta, ja lounaan mallilla syötyämme suuntasimme takaisin Dubaihin.

Dubaissa meitä odotteli auringonlasku, jota hurautimme vielä katsomaan Palmulta käsin. Kiva päivä, mutta ei mennyt tällä kertaa ihan kuin Strömsössä.

Save

Save

Save

FOLLOW MY ADVENTURES: BLOGLOVIN | FACEBOOK | INSTAGRAM

2 thoughts on “THE NOT-THAT-SUCCESSFUL DAY TRIP TO FUJAIRAH

Comments are closed.