HOTEL GEEK: HOTEL F6

Hotel F6

Helsinki hasn’t exactly been a mecca for boutique hotels until a couple of years back. Before that, it used to be just more or less boring chain hotels with no personality. The last few years, however, have brought a number of quirky little boutique hotels to town. Hotel F6 on Fabianinkatu is the newest one of the bunch, being opened just a couple of months back.

I stayed at the hotel last weekend, here’s some thoughts on my stay!

The building itself is unique and has a beautiful courtyard. It’s far from a traditional hotel with its bright orange Vespa, patio furniture and a cute little greenhouse. I absolutely fell in love with all the greenery – there were plants everywhere.

Hotel F6

Hotel F6

Hotel F6

Hotel F6

I kind of wonder how the courtyard will work out in the Finnish winter, because to some rooms you enter directly through there. Logistics is a challenge to even most traditional hotels, since you have to move around a plethora of linen, amenities, cleaning equipment etc on a daily basis which takes both time and effort. Hope it doesn’t snow too much!

There was kind of a circus theme to the hotel, since along the walls on the courtyard and on the inside corridors there were these beautiful drawings with circus animals on them. The details are just beautiful!

Hotel F6

I had a standard room in the fourth floor overlooking the courtyard. Size-wise the room was great, and especially the bathroom was spacious.I love the fact that hotels are moving away from having clutter like brochures on the desk and nightstands. The hardwood desk here really was so much better without!

The color theme of the room was a little bit on the dark side for me, but altogether it felt harmonious and relaxing after getting used to it a little.

The bed was beautiful and comfortable with down pillows and comforters. The decorative pillows and the throw gave it a luxurious feel and hey, you really can’t go wrong with a down comforter.

Hotel F6

Hotel F6

Hotel F6

Hotel F6

Hotel F6

The bathroom was my favorite part of the room. There are colourful LED strips along the shower’s glass wall, that light up automatically at night. The light was so beautiful I didn’t want to turn on the ceiling lights in the bathroom when I took a shower at night.

Embroidered towels and great bath amenities get me every time. The amenities at F6 are Rituals, which I don’t think I’ve seen in Finland before. Smelled yummy too.

Hotel F6

Hotel F6

There were naturally slippers and bathrobes, along with a GHD hair dryer in the cupboard. The bathrobes were tiny! I thanked my lucky stars I wasn’t a tall man or a pregnant woman – the bathrobe was just about large enough for me, even a tad too short (and I’m pretty average in size). This is definitely not something I’ve only seen in this hotel, quite the opposite. It seems to be a standard in many European hotels, and I wonder why because trying on a bathrobe for size before buying a bulk of them isn’t that time-consuming…

Hotel F6

Hotel F6

The minibar was pretty much what can be expected from a minibar, high prices and a “regular” variety of things that most people expect. This is totally fine because otherwise you’ll just end up with the guests not buying stuff.

I liked the quirky little snacks though – gummy bears, chips and nuts were from smaller, boutique brands, and the chocolate was from a local start-up in Helsinki.

Hotel F6

Hotel F6

Hotel F6

The kettle and coffee amenities were to me a detail that could have been done a little better. Considering there were beautiful Marimekko coffee cups, I would definitely have brought them to the room as well instead of putting in mugs that looked like the 50 cent ones from Ikea. Also, the kettle was a little sad-looking thing. It was kind of a bummer when the rest of the hotel is beautiful and has amazing attention to detail. It might also be that I’m OCD about some things…

There has been a lot of buzz on the press and social media about the hotel’s bar, Runar. The name hails from the hotel dog, a Boston terrier who I unfortunately didn’t meet during my stay. I also didn’t get the chance to try the bar on this occasion, but I definitely want to come back another time. The breakfast is served in a breakfast room and the adjoining bar.

The bar and breakfast area were beautifully decorated like all of the hotel and the breakfast was excellent. It was surprisingly crowded on Sunday morning, so the lack of photos is due to the fact that it was just impossible to take pictures without people in them.

The other entrance is directly to the bar / breakfast room, and the buffet is in the adjoining room. Coming in from there, the setting was almost like walking in to someone’s kitchen.

Hotel F6

The breakfast area was decorated to look like a “normal” kitchen. The staff was boiling eggs on a stove and baking carelian pastry in the oven right next to the breakfast buffet. The Marimekko plates and cups were in a kitchen cupboard, of course a very stylish one.

The breakfast was great, even though the variety of warm items was not huge. Still, it was amazing quality and I found the size of assortment to be more than enough. The almond croissants were to die for – I had to restrain myself from eating more than two.

One little thing that left me wondering though. I get it that it might not be fitting of the concept to have someone greeting guests and asking room numbers at the door at breakfast, but the staff didn’t really acknowledge anyone walking in. People just found a table and helped themselves, and people coming from the street went to ask the staff how to go about. I would say that there will be some who are not going to be that honest. There might be a process in place but I didn’t witness one during my time in the breakfast room.

All in all I had a great stay, loved the hotel. The front desk staff were the perfect amount of laid back and friendly. Highly recommended!

Hotel F6

Hotel F6

Yövyin viime viikonloppuna pari kuukautta sitten avatussa Hotel F6:ssa Fabianinkadulla. Odotukset olivat korkealla, sillä tuntuu että kaupunkiin on viime vuosina avattu toinen toistaan kivampia boutique-hotelleja.

F6 olikin sisustukseltaan ilo silmälle. Sisäpiha oli yksityiskohtineen (Vespa! Kasvihuone!) hauska ja tehty selvästikin ajanviettoon ja istuskeluun. Sieltä oli myös kulku maan tasalla sijaitseviin huoneisiin samalla tavalla kuin muistaakseni myös Fabianissa. Hotellin baari, Runar, jäi minulta tällä erää kokeilematta, mutta tilaisuuden tullen täytyy ehdottomasti käydä kokeilemassa.

Hotellin käytävillä ja sisäpihalla näkyi sirkusaiheisia kuvia, vaikka minulle jäikin hieman hämäräksi, mikä tarina kuvien takana oli – ne kun eivät ainakaan suoranaisesti olleet yhdistettävissä huoneiden sisustukseen, tai sitten en vaan hoksannut yhteyttä.

Huoneeni sijaitsi 4. kerroksessa sisäpihalle päin, ja tumman ensivaikutelman jälkeen pidin huoneesta paljon. Sänky oli erittäin hyvä nukkua, ja höyhenpeitto juuri sopivan lämmin. Tyynyistä toinen oli pehmeämpi ja toinen kovempi suoraan sänkyyn pedattuna.

Parasta huoneessa oli tilava kylpyhuone. Rakastan nimikoituja pyyhkeitä ja hyviä kylpytuotteita, ja täältä löytyi molemmat. Ritualsin purnukoita en ole muistaakseni nähnyt Suomessa missään, eli ne olivat kiva yllätys. Hauska yksityiskohta oli suihkuseinän ja -oven ympärille vedetyt LED-nauhat, jotka syttyivät yöllä automaattisesti tunnistimella ja valaisivat kylpyhuoneen pehmeästi. Yöllä hotelliin palatessani kävin suihkussa pelkästään niiden valossa pelkästään tästä ilosta. 🙂

Minibaarista löytyi perustuotteiden lisäksi kivoja, omaperäisiä snackseja ja Goodion suklaa.

Huonevarustelusta pienet pyyhkeet vain kahdesta asiasta. Kiitin onneani, etten ole pitkä mies tai raskaana oleva nainen, sillä kylpytakit olivat näin normaalikokoisellekin hädin tuskin riittävän suuret. Toiseksi, huoneen vedenkeitin ja kahvikupit olivat mielestäni silmäänpistävät, eikä niin hyvällä tavalla. Kahvimukit näyttivät Ikean 50 sentin perusmukeilta malliaan myöden, ja muutenkin olisin panostanut hieman enemmän tähän yksityiskohtaan huoneessa. Aamiaisella olleet Marimekon mukit olisivat sopineet huoneisiin erittäin hyvin ja antaneet huomattavasti laadukkaamman vaikutelman.

Aamiaiselta minulla ei ole harmi kyllä kuvia, koska siellä oli vilkasta sunnuntaiaamuna, ja oli hankala saada kuvia, joissa ei ollut ihmisiä (jos olisin jaksanut herätä aikaisemmin, olisi asia varmasti ollut toisin). Aamiainen oli valikoimaltaan laadukas ja hyvällä tavalla suppeampi kuin kansainvälisten ketjujen megabrekut. Tykkäsin todella paljon, ja voisin mennä jo pelkästään mantelicroissantien takia.

Oli hauska idea, että aamiainen tarjoillaan kodinomaisessa keittiössä, jossa brekubuffan vieressä on tavallinen hella ja uuni, jossa valmistuvat karjalanpiirakat. Astiat otettiin seinään upotetusta astiakaapista, joka oli todella kiva yksityiskohta.

Hieman ihmettelin brekulla sitä, että henkilökunta ei kysynyt huoneennumeroita tai muuten huomioinut tulijoita. Sisään pääsi suoraan baarin ovesta, kun itse brekubuffa, joka henkilökuntaa eniten työllisti, oli poissa näköetäisyydeltä viereisessä huoneessa. Kiirusta henkilökunnalla toki oli, mutta tämä yhdistelmä on hieman riskialtis silloin, kun kukaan ei ole ottamassa vastaan ja kaikki tarjottavat ovat itse otettavissa. Ulkopuolelta tulleet kävivät itse kysymässä henkilökunnalta, miten toimitaan, mutta ikävä kyllä kaikki tuskin ovat näin rehellisiä ajan myötä..?

Kaiken kaikkiaan Hotel F6 on mielestäni onnistunut kokonaisuus ja erittäin kaunis sellainen. Suosittelen ehdottomasti!

Save

Save

Save

FOLLOW MY ADVENTURES: BLOGLOVIN | FACEBOOK | INSTAGRAM