7 REASONS WHY YOU MUST SEE THE COLOSSEUM

Rome Colosseum

Suomenkielinen versio alhaalla!

Like the Eiffel Tower in Paris and the Empire State Building in NYC, the Colosseum in Rome is one of the quintessential landmarks of Rome, no doubt. That is why it was a must-see for us, like it it probably for every tourist that travels to Rome. I absolutely loved the Colosseum. I love places where you can just see and feel the history, and this goes to the top of my list in that sense.

7 REASONS WHY YOU MUST VISIT THE COLOSSEUM

QUEUING UP IS WORTH IT

Don’t get me wrong, I love Rome and everything it has to offer, but I have to make this remark because it was so obvious some things could be improved with minimal effort.

What surprised me during our time in Rome that considering the amount of tourists, a lot of the attractions were poorly organized and prepared for the crowds of visitors. This goes especially the ticket lines, which are massive. We stood in line for two hours for the Vatican museums and something like one hour for the Colosseum.

We queued up for tickets instead of buying them online, but at the Colosseum the people who already had pre-purchased tickets still had to queue in another line – almost as long as ours – to change their voucher printed online for a ticket. To me, that just feels absurd. If you have thousands of people visiting every day of the year and queuing up, maybe it would be worth it to make things a little smoother and more convenient for them, just maybe? I really felt bad for the elderly and people with kids waiting in line for a long time in the heat.

Still, the bottom line is that it’s very much worth queuing up for, just be prepared to do so.

LET THE WRITINGS ON THE WALLS TELL YOU A STORY

The best thing about historic places is the little details where you can actually see the history. Here, it is the writings on the wall. I don’t just mean the writings that the Romans had done to support their favorite gladiator (how awesome is that to actually be able to see and touch something so old?!), but also the scrapings the visitors throughout the decades had made.

Of course I’m not saying it’s acceptable and I would never encourage someone to do that, but the ones were there give you some kind of an idea how long the structure has been there and how many people have seen it over the decades and centuries. So look closely at the pillars!

IMAGINE THE PLACE THROUGHOUT THE CENTURIES

The Colosseum has witnessed generations after generations. The steep stairs you have to take to get to the upper floors just directly transport you to a different time in your mind. The arena has served many a purpose from all the way from the gladiator fights to still being there today, and it’s amazing to think about that.. Just mind-boggling!

Rome Colosseum

Rome Colosseum

Rome Colosseum

ESCAPE THE HEAT UNDER THE ARCHES

There’s no way of escaping the throngs of people and the heat in Rome in July, let’s face it. Still it feels cool and calm underneath the arches of the Colosseum, where people would gather and spend time in the Roman times. Our visit was at a perfect time in the later afternoon. The light was absolutely gorgeous and made the building almost glow in the sunlight. From under the arches, the view out to the surrounding hills is also worth checking out.

CLICK AWAY WITH YOUR CAMERA

Rome as a city is as photogenic as it gets, but the Colosseum with all its angles, details and nooks is a feast. There’s something interesting around every turn. Naturally there’s a huge amount of tourists, but somehow it’s kind of easy to get pictures without a lot of people in them. Just be patient and be careful in the jungle of all the selfie sticks!

Rome Colosseum

Rome Colosseum

Rome Colosseum

SEE THE EXHIBIT

There’s a great exhibit in the second floor with old artifacts found in archaeological excavations inside or near the Colosseum. From afar it might look like a heap of pillars and ruins, but I recommend getting a closer look and reading the little notes that explain the history and details of the items.

Hair clips from ladies in the Roman time who were sitting and watching the shows? Bones of a bear that was part of a show with wild animals of all sorts? Marble seats with Roman senators’ names engraved in them? Stuff like that just tells a story on another level.

BUY SOME ORIGINAL SOUVENIRS

The souvenir shop inside the Colosseum is great and actually has nice items instead of all the tourist crap, so be sure to check it out if you want something that can actually be useful.

When you emerge from your Colosseum adventure, there’s a great gelato shop (why are my Rome tips so far 85 % about gelato?) across the street, next to the Ludus Magnus archaeological site, on Via di S. Giovanni in Laterano. Look for the yellow awning!

Have you visited the Colosseum?

Rome Colosseum

Rome Colosseum

Colosseum oli ehdottomasti lempipaikkojani Roomassa. Se on “pakollinen nähtävyys” varmasti kaikille ensikertalaisille. Minusta siellä ihaninta oli juuri tunnelma ja käsinkosketeltava historia. Tässä muutama juttu, jotka kannattaa ottaa huomioon ja jotka tekivät paikasta minulle niin hienon.

JONOTTAMINEN KANNATTAA

Roomassa jonotettiin jokaikiselle nähtävyydelle. Vatikaanin museot vetivät pohja-ajan, kaksi tuntia, mutta Colosseumillekin sai jonottaa tunnin verran. Meidän kohdallamme se tarkoitti paahtavaa keskipäivän aurinkoa, koska halusimme varata vierailuun tarpeeksi aikaa ja käydä samalla viereisellä kukkulalla.

Mielestäni on käsittämätöntä, miten surkeasti useassa paikassa jonotus ja vierailijoiden ohjaus oli järjestetty. Muutamaa pikku juttua viilaamalla hommat olisivat sujuneet paljon jouhevammin. Käsittämättömintä oli, että nekin jotka olivat ostaneet lipun netistä etukäteen, joutuivat jonottamaan vaihtaakseen ostamansa voucherin lippuun? Kaukana suomalaisesta tehokkuudesta, pakko myöntää. 🙂

Silti, jonottaminen kannatti. Henkinen valmistautuminen etukäteen on tosin suotavaa.

ÄIMISTELE AJAN KULUMISTA

Colosseum on ollut paikallaan melkein 2000 vuotta. Missä muualla pääsee kokemaan jotain joka on nähnyt yhtä paljon historiaa? Käytäviä kävellessä on ihana miettiä, millaisia ihmisiä paikassa on viettänyt aikaa vaikka vuosituhat sitten. Keisarilla oli ilmeisesti oma sisäänkäynti, josta hän pääsi tunnelia pitkin paikalleen eikä hänen tarvinnut kulkea tavallisen rahvaan joukossa!

PAKENE KUUMUUTTA HOLVIKAARIEN ALLE

Vaikka päivä olisi kuuma, Colosseumin sisällä tuntuu viileämmältä ja rauhallisemmalta kuin onkaan. Holvikaarien alta on kauniit näköalat sekä sisälle rakennukseen että ympäröiville kukkuloille.

OTA KUVIA

Vaikka Rooma on tajuttoman fotogeeninen kaupunki, Colosseum on ihan omaa luokkaansa. Ehkä syynä on sen geometrinen arkkitehtuuri, ehkä historian patina, ehkä kauniisti seinistä taittuva ja hehkuva valo. Oli mikä oli, paikka on kuvauksellinen joka tapauksessa.

TUTKI NÄYTTELY

Toisessa kerroksessa, melkein heti sisääntulon jälkeen on näyttely, jossa on esillä arkeologisissa kaivauksissa alueelta ja rakennuksesta löytyneitä esineitä. Näytöksessä käytetyn karhun luita? Katsomosta löytyneitä hiusklipsejä vuosisatojen takaa? Marmorista tehty, senaattorille nimetty istuin? Sanoisin, että tällaiset tavarat kertovat tarinaa ihan omalla tasollaan…

KURKKAA TULIAISKAUPPAAN

Colosseumissa oli laadukkain ja mielenkiintoisimman oloinen tuliaiskauppa hetkeen. Kirjoja ja tavaraa, jota voisi oikeasti käyttää ja viedä tuliaiseksi. Kannattaa kurkata, jos mielii jättää väliin perusturistikrääsät!

Oletko käynyt Colosseumilla?

Save

Save

Save

Save

Save

FOLLOW MY ADVENTURES: BLOGLOVIN | FACEBOOK | INSTAGRAM