SUMMER IN HELSINKI: KAIVOPUISTO

Kaivopuisto Helsinki

Summertime in Helsinki is about the sea. There are beautiful little island scattered along the coast, a lot of them just a hop and a skip (or a really quick boat ride) away from the city center. If you want to stay on the mainland, on the most southern point of Helsinki you can find Kaivopuisto park.

Kaivopuisto – like all of the parks in Helsinki, no matter the size – are an important refuge for all of us who live in the city without an access to a back yard to spend our summer days in. In the warm months we eat, socialize and exercise outside. By now you probably get that the beginning of the warm season is a huge deal here. For most people it begins on the First of May, which is celebrated in this very place with a huge outdoor picnic, rain or shine.

Kaivopuisto Helsinki

Kaivopuisto Helsinki

Last weekend was special because a certain someone was in Finland for the first time since January. Every year, we officially open our own summer season with the first stroll in Kaivopuisto and a stop at the Helsinki Ice Cream Factory kiosk. (The scoops are huge and they make the ice cream from scratch. My go-to flavors are strawberry, chocolate and mint chocolate.)

This usually takes place on the first spring days, when it’s still really cold to be eating ice cream. Hence, we end up freezing our fingers off. This year was different because of the distance between us, so the official opening of the summer season was pretty late. But I have to admit, for once we didn’t have to freeze and it was nice.

I highly recommend a stroll in Kaivari if you’re looking to see one of the most beautiful and historic neighborhoods in Helsinki and look out to the Gulf of Finland. Stop by at one of the many cafés to enjoy a drink and a bite, or take a little boat over to the restaurants on the islands.

Kaivopuisto Helsinki

Kaivopuisto Helsinki

Kaivopuisto Helsinki

Kaivopuisto on kesällä etelä-helsinkiläisten olohuone, eikä ihme. Varsinkin sen rannoille viime vuosina ilmestyneet kahvilat ja ravintolat ovat ihan loistava asia (vaikka Mattolaituri onkin järkyttävän kallis ja turhan hypetetty). Kaivarissa on kiva käydä lenkillä ja viettää aikaa, kun ihmiset pitkän talven jälkeen kaivautuvat koloistaan.

Olemme perinteisesti avanneet kesäkauden huhtikuun tienoilla ensimmäisellä virallisella kesäkävelyllä Kaivariin ja pysähdyksellä Helsingin Jäätelötehtaan kiskalle. Yleensä tuuli on vielä noihin aikoihin jäätävä, ja jäätelönsyöminen silkkaa hulluutta. Silti tästä on tullut traditio, joka kiteyttää suomalaisen kevätoptimismin. Jos aurinko näyttäytyy, on kyllä riittävän lämmin. Helsingin Jäätelötehdas on legendaarinen, vaikkakin toinen puoliskoni onkin jäätelömaultaan valikoiva, ja kahtena viime vuonna omien sanojensa mukaan joutunut pettymään valitsemaansa makuun. Minä valitsen aina varmoja nakkeja, enkä ole kokeilunhaluinen. Mansikka, suklaa tai minttusuklaa maistuu aina. Yllä olevassa kuvassa on muuten yhden pallon tuutti, toista palloa en sen perusteella edes uskaltaisi pyytää…

Tälle kesälle tavoitteena on käydä syömässä jollain Kaivarin edustalla sijaitsevista saarista. Ravintolat Boathouse, Skiffer ja Saari kiinnostavat kovasti. Ei ruoka välttämättä niinkään, mutta maisemat!

FOLLOW MY ADVENTURES: BLOGLOVIN | FACEBOOK | INSTAGRAM

3 thoughts on “SUMMER IN HELSINKI: KAIVOPUISTO

    1. It is so beautiful! There’s a lot of festivals, each weekend there’s something. Good to get people moving since it’s summer 🙂 Are you already settled in California?

      1. Yes I am! I’m still looking forward to our California road trip and I still plan to write plenty of posts about it like you asked 😉 Hope you’re doing well!

Comments are closed.