SUMMER IN HELSINKI: BIRGITTA HERNESAARI

Café Birgitta Hernesaari

Time for a quick restaurant tip!

In my previous Summer in Helsinki-post I wrote about Kaivopuisto, a park right in the southernmost part of Helsinki. In it’s western end, the shoreline continues as the Hernesaari neighborhood. The restaurants in Hernesaari are worth checking out: Hernesaaren Ranta was opened last year, and the amazingly beautiful Löyly with its public sauna, just two weeks ago.

Eating and having drinks outside is a huge part of the beautiful summer days here, so each of the restaurants has a huge terrace for people-watching and enjoying the sea breeze.

Café Birgitta Hernesaari

Café Birgitta Hernesaari

This time we stopped at Café Birgitta Hernesaari to try its famous burgers for the first time. The little café and restaurant was completely full when we arrived, but we were able to squeeze in.

The food arrived fast and it was delicious. I’m not a huge fan of burgers, but I have to admit I love the craft burger trend that has been huge for the past few years. A standard hamburger bun and a freezer steak? No thanks. A brioche, a medium-rare hamburger steak and yummy toppings? Yes, please! Also loved the side potatoes with aioli. Price-wise it was typical Helsinki, around 17 € for the meal. They also had my favorite cider available, which is pretty rare! It’s a blueberry cider called Helmi, brewed by a local small brewery, Teerenpeli.

From the city center, take bus 14 to Hernesaari or 18 to Eira, or trams 2 or 3 to any of the three stops after Kaivopuisto.

Café Birgitta Hernesaari

Café Birgitta Hernesaari

Aikaisemmassa Summer in Helsinki-postauksessa aiheena oli Kaivari, joten samalla täytyy vinkata Hernesaarenrannan Café Birgitasta. Samalle suunnalle on viime kesänä avattu Hernesaaren Ranta, ja arkkitehtuuriltaan todella kauniin näköinen Löyly ihan pari viikkoa sitten. Löyly jäi tällä kerralla kokeilematta koska se oli aivan täysi ja vatsat kurnivat, mutta se on ehdottomasti listalla.

Suuntasimme siis testaamaan Café Birgitan kulttimainetta nauttivat burgerit. Lyhyesti sanottuna oli todella herkkua! Suhtautumiseni burgereihin on yleensä vähän blaah – en tykkää höttösämpylöistä enkä pakastepihveistä, joten viime vuosina jyllännyt artesaaniburgeritrendi on ehdottomasti hyvä asia. Birgitan burgerissa oli yritystä, mutta ei liikaa – briossisämpylä, mediumiksi jätetty pihvi ja marinoitu sipuli olivat annoksen parasta antia. Perunat aiolilla olivat rapeat ja ihan yhtä herkkua kuin burgerikin. Hinnaltaan annos taisi olla 17 €, eli ei edullisimmasta päästä, mutta Helsingin hintatasolla aika perus.Birgitasta löytyi muuten myös suosikkisiideriäni, Teerenpelin Helmi-mustikkasiideriä.

Birgitta oli mukava kokemus, jossa tulee varmasti poikettua toistekin. Sinne pääset keskustasta suoraan bussilla 14, tai Eiraan bussilla 18. Myös ratikat 2 ja 3 pysähtyvät vähän matkan päässä Ullanlinnan ja Eiran puolella.

FOLLOW MY ADVENTURES: BLOGLOVIN | FACEBOOK | INSTAGRAM