GREETINGS FROM AUSTRALIA

Hardys Wines

In collaboration with // Yhteistyössä Hardy’s Wines

Don’t get too excited yet – I’m writing this firmly on Finnish soil. I’m just going to tell you all about an exciting bag of greetings that originate from the land down under!

Let’s start by putting the truth out there. Wine is so much more than just an alcoholic beverage and the perfect companion for food. It’s a form of art. It really comes down to the families making wine and stories of the wines around the world. The history of wine is the history of the world. (If you haven’t seen the Somm documents on Netflix, I warmly recommend them!)

I’m pretty much your regular wine consumer. Happy drinking a wine from the mid-price range and not really willing to spend a fortune on a bottle. Still, I appreciate quality and have found my go-to wine regions and grapes. (Hello Sauvignon Blanc from Marlborough, Muscadet from Loire Valley, Riesling from Alsace and new world Cabernet Sauvignon mixes.)

Hardys Nottage Hill Shiraz

Hardys Nottage Hill & Crest

Hardy’s winery was founded all the way back in 1853 in Australia. Currently, the 5th generation of the family is making the wines and keeping the passion alive. Their goal from the start has been to make wines that will be appreciated around the world.

Hardy’s has a large selection of wines. The ones I tasted were from the Nottage Hill and Crest ranges. I love that each of the ranges have a story, many of them made to honor different family members and the family history. The Nottage Hill wines pays respect to the Hardys’ cousins, the Nottage family that helped grow the wine for four generations.

From the Crest range, the Cabernet Shiraz Merlot is a mix of spice and a lot of berries. Even though I just mentioned I love new world Cabernet mixes, there was something with this one that didn’t agree with my palate. I tried it with food (pork, because I would have thought they would be a great match) and on its own, but still it left me feeling blah. No idea why though, I did have great expectations! Oh well, probably have to give this a second shot some other time.

Even though the first one was not a hit, I was eager to try the second red of the bunch. The Nottage Hill Shiraz is a full-bodied shiraz that has a taste of ripe cherry and blackcurrant. I shy away from very strong tannins, so the soft tannins combined with a firm palate with ripe fruit flavors was yummy. I’m not a fan of lamb (it would have been a great match) and enjoyed soft cheese with this wine instead – no complaints whatsoever, quite the opposite.

The Nottage Hill Riesling was my ultimate favorite of this group. In Australia and New Zealand there’s a lot of Sauvignon Blanc going on, so an Australian Riesling was a totally new experience. This is a hugely award-winning wine with 72 awards through the years! Notes of lemon and lime, together with perfect, mouth-watering acidity and minerality, what more could you hope for in a summer wine?! I enjoyed this one with a friend on a picnic. Paired with very simple companions, strawberries and crackers, and it still tasted great. Will definitely go back to this one and try it with salmon or asian food!

Hardys Crest

Hardys Crest

Hardys Nottage Hill Riesling

Sain muutama viikko sitten testattavakseni terveiset kaukaa Australian maaperältä. Pakko avata ensin vähän taustaa. Olen viininkuluttajana aivan tavallinen tallaaja. Arvostan laatua, mutta en ole valmis maksamaan omaisuuksia pullosta. Arvostan ennen kaikkea sitä historiaa, perinteitä ja taitoa jota viininvalmistukseen kuuluu. Viinin historia on maailmanhistoriaa, kuten loistavassa Somm-dokumentissa todettiin.

Olen löytänyt omat suosikkirypäleeni ja -alueeni. Kesäisin rosé-viinit ja valkkarit ovat etusijalla, punkkua ehtii maistella sitten talvella. Marlborough’n kukkaiset Sauvignon Blanc’it, Loiren laakson Muscadet ja Elsassin Rieslingit ovat makuuni. Roséta rakastan, mutta Suomessa valikoima on kovin vaihteleva Alkoittain. Punkuista Uuden Maailman cabernet sauvignon-sekoitukset ovat yleensä match sekä tuoksultaan, maultaan että hinnaltaan.

Saamissani Australian terveisissä kaikki viinit olivat minulle uusia. Hardy’s on varmasti erittäin monelle suomalaiselle tuttu viinitalo, jolla on pitkät perinteet yli 160 vuoden taakse. Perheen historia on näkyvissä itse viineissä ja niiden nimissä, Crest viittaa perheen vaakunaan ja sen edustamaan laatuun, Nottage Hill puolestaan Hardyjen sukulaisperheen, Nottagen, mukaan nimettyyn kukkulaan jolla edelleen kasvaa arvokkaita köynnöksiä.

Crest Cabernet Shiraz Merlot on erittäin mausteinen, täyteläinen ja marjainen sekoitus. Suorastaan malliesimerkki Alkon mehevä & hilloinen-valikoimasta. (Olenko ainoa, jota nuo määritelmät aina jostain syystä vähän naurattavat..?) Vaikka odotin tältä viiniltä paljon, jostain syystä se ei ollut ollenkaan suunmyötäinen. Kokeilin ruuan kanssa ja ilman, mutta meistä ei silti tullut kavereita. En ole ekspertti enkä osaa analysoida miksi, joten täytyy varmaan joskus antaa tälle viinille toinen mahdollisuus.

Toinen punkku, Nottage Hill Shiraz oli myös täyteläinen ja täynnä kypsien hedelmien ja marjojen makua. Tanniineiltaan viini oli pehmeä, ja tämä yhdistettynä napakkaan suutuntumaan oli minun makuuni. Shiraz on aikaisemmin herättänyt ristiriitaisia tunteita, en ole tykännyt läheskään kaikista joita olen maistanut. Onko minusta siis tulossa shiraz’n ystävä, lieneeköhän aika avata horisonttia ja siirtyä cabernet’sta eteenpäin? Joka tapauksessa tämä viini oli juustojen kanssa erittäin hyvä kaveri, ei valittamista!

Näin kesän korvalla kovat odotukset minulla oli myös Nottage Hill Rieslingille. Australian ja Uuden-Seelannin valkkareita ymmärtääkseni dominoi suosikkini sauvignon blanc, joten tuon maailmankolkan riesling oli minulle ihan uusi tuttavuus. Tämä viini on niittänyt mainetta ja saanut vuosien varrella 72 eri palkintoa! Suomessa tuorein palkinto on pronssia 2016 Vuoden Viinit-kilpailussa. Eikä viini pettänyt missään suhteessa! Ihana suutuntuma, sopivasti happoja ja mineraalisuutta, sitruunaa ja limeä. Tämä nautittiin piknikillä erittäin yksinkertaisessa seurassa, nimittäin Tuc-keksien ja mansikoiden kanssa, eikä mitään pahaa sanottavaa. Tätä viiniä haluan kokeilla myös lohen ja aasialaisen ruoan seurana. Nam!

Nautitaan ihanista piknik-ilmoista niin kauan kun niitä riittää!

FOLLOW MY ADVENTURES: BLOGLOVIN | FACEBOOK | INSTAGRAM