WEEKLY WRAP-UP – NEIGHBORHOOD LOVE EDITION

Helsinki Töölö

This week’s wrap-up will be about beautiful houses and random thoughts from this past week. Lately – probably because of the summer just around the corner – I’ve fallen even more in love with Helsinki than I have been before.

Let’s face it – Helsinki simply is a beautiful city. One of my favorite neighborhoods is definitely Etu-Töölö with its old Art Nouveau and neoclassical houses. Helsinki actually has the largest number of Art Nouveau buildings in Northern Europe, so if you’re an architecture geek like me, house-spotting is a great way to spend time here.

It’s amazing to think that many of the buildings (including the one I live in) have survived not only one, but two World Wars. So many times when I go home, I wonder what kind of people lived here 100 years ago and what their life was like. I love to look through the old windows (even though they’re impossible to wash) and come home through beautiful double doors.

One evening this week I went on a stroll around the neighborhood. I took photos of a beautiful apple tree in bloom for at least half an hour. It was just like the one I see from our living room window – at the moment it is covered in so many white flowers that you can hardly see the leaves underneath.

Helsinki Toolo

Helsinki Rock Church
Helsinki Rock Church

Helsinki Toolo

This week has been beautiful yet again. There is an infinite amount of light. Sun rises around 4.30 AM and sets around 11 PM. The birds are singing and the city is buzzing with people and things to do. There are new, bright yellow city bikes here in Helsinki, and seeing people ride them makes me happy for some strange reason. 🙂

I have also started the open university course I mentioned before. It feels amazing to learn something totally different from what I’m doing for work. Love it!

Looking forward to the new week for many reasons, more on those later. What has made you happy lately? Have a beautiful new week! 🙂

Helsinki Rock Church

Helsinki Töölö

Tällä viikolla olen ihastunut Helsinkiin vielä enemmän kuin aikaisemmin. Tuntuu, että olen löytänyt omat lempipaikkani, joista yksi on ehdottomasti Etu-Töölö. Vaikka arkkitehtuurista en varsinaisesti tiedäkään paljon, rakastan katsella kauniita ja erityylisiä taloja. Parasta on, kun rakennuksilla ja paikoilla on historiansa. Täällä talon jos toisenkin kyljestä löytyy laatta, jossa kerrotaan kirjailijoiden, poliitikkojen ja muiden historiallisten merkkihenkilöiden asuneen tuossa talossa vuosikymmeniä sitten.

Moni näistä taloista (varsinkin korttelien kulmissa sijaitsevat, koska kulmatontit ovat olleet aina arvokkaimpia) on nähnyt kaksi maailmansotaa ja lukemattomia ihmiskohtaloita. Kylmät väreet juoksevat käsivarsissa joka kerta, kun kotiin tullessani mietin, että kukahan tässä rappukäytävässä on kävellyt 100 vuotta sitten, ja katsellut ulos samasta ikkunasta kuin minä nyt.

Eräänä iltana tällä viikolla otin kameran mukaan iltakävelylle kauniita taloja kuvatakseni. Temppeliaukion kirkon kulmalla jumituin kuvaamaan kukkivaa omenapuuta varmaan puoleksi tunniksi. Oli pakko uhmata puun alla kasvavia nokkosia vain kauniiden kuvien ja ihanan valon takia.

Valoa tuntuu olevan perinteiseen tapaan tähän aikaan vuodesta loputtomasti. Ihmekös tuo, kun aurinko käväisee horisontin takana vain muutaman tunnin verran. Muita kivoja asioita tässä viikossa oli se, että uudet keltaiset Helsinki-pyörät ovat ihana piristys katukuvassa. Tulen iloiseksi joka kerta, kun näen jonkun huristelevan sellaisella liikenteen keskellä. 🙂

Ilostuttaa myös se, että sain aloitettua avoimen yliopiston kurssini vihdoin, kun tiiliskiven painoiset kurssikirjat saapuivat. Ihanaa käyttää aivoja muuhunkin kuin työntekoon vaihteeksi!

Odotan alkavaa viikkoa useammastakin syystä, niistä lisää tuonnempana. Aurinkoista uutta viikkoa! 🙂

FOLLOW MY ADVENTURES: BLOGLOVIN | FACEBOOK | INSTAGRAM

2 thoughts on “WEEKLY WRAP-UP – NEIGHBORHOOD LOVE EDITION

  1. The architecture there is very beautiful and unique. Our windows in our home are almost 50 years old and they are complicated to wash as well. They are made of wood so they stick very badly in the summer. I am excited you’re still working on your open university course- I should start something like that!

    1. Yes, I’ve never seen architecture like this anywhere else. It’s amazing that the buildings are so old!

Comments are closed.