SHEIKH ZAYED GRAND MOSQUE

Sheikh Zayed Grand Mosque

The Sheihk Zayed Grand Mosque is easily in the Top 10 of the most beautiful places I’ve been to, ever. It was a must on the list of things to see in Abu Dhabi and it exceeded my expectations tenfold. See below for more pictures and tips for planning your visit.

The mosque is not a historical monument like one could imagine, it was opened as recently as 2007. The building and it’s surroundings are enormous – apparently it can accommodate as many as 40 000 worshipers at the same time.

PLAN YOUR VISIT
The mosque is generally open from Saturday to Thursday from 9 AM to 10 PM. On Fridays it closed for worship, so as a tourist you can access starting from 4.30 PM. During Ramadan the opening times are more restricted to tourists.

GETTING THERE
The Sheikh Zayed Grand Mosque is located on the Abu Dhabi City Island. It is visible from all directions where the island is connected to the mainland.

There are many parking spaces so arriving by car is a breeze! If you prefer public transportation, there is a stop for public buses within a 10-minute walk. If you’re calling a taxi pick-up when leaving, you’ll find a designated spot for this outside the mosque.

The hop-on hop-off sightseeing buses naturally stop at the mosque, so it might be worth looking at the tickets if you want to visit other locations further away from the city center, such as Yas Island with its many attractions.

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi

In the picture above is a detail from the ceiling, one of the smaller cupolas from the inside.

WHAT TO EXPECT
The mosque is an active place of worship, so prepare accordingly. There are separate areas for prayer that you’re not allowed to access just out of curiosity. Respect the people who come for prayer – it’s not polite to take pictures of people (at least without their permission). No food or drink or loud noise.

Ladies must have their heads, shoulders and knees covered when entering the mosque. Wearing long sleeves and pants is mandatory for men as well. Clothing should be loose and not see-through.

If necessary, downstairs in the mosque’s garage is a place where you can borrow an abaya (the black, head-to-toe cloak) or a men’s cover-up by leaving your driver’s licence as a deposit. It’s not mandatory if you’re otherwise appropriately dressed, but many of the ladies visiting at the same time we did had borrowed the abaya.

When you enter the mosque, visitors are shown designated places to take pictures from, since it’s not allowed to go in the center of the beautifully tiled “courtyard” in the middle. The tiling was one of my favorite details in the mosque. It was intricate and reflected the building in the sunlight.

If you’re interested in architecture, go ahead an look on the mosque’s website for details beforehand. The way the building is made is phenomenal and I’ve never seen anything like it! It was so much more beautiful than I had initially expected. I highly recommend visiting the Sheikh Zayed Grand Mosque if you get the chance!

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi

Abu Dhabissa piipahtaessamme kiinnostavimpien nähtävyyksien listalla oli ehdottomasti Sheikh Zayed Grand Mosque. Kyseessä on vuonna 2007 avattu aktiivinen moskeija, joka on myös yksi maan suosituimpia ja isoimpia nähtävyyksiä. Moskeija ja alue itsessään ovat ihan valtavia – moskeijaan mahtuu samanaikaisesti jopa 40 000 ihmistä.

Sheikh Zayed Grand Mosque on näkyvällä paikalla, saavuit Abu Dhabin City Islandille mistä ilmansuunnasta tahansa. Se näkyy kaikilta kolmelta sillalta, jotka kaupunkiin johtavat. Koska paikka on niin suuri, on siellä myös hyvin parkkitilaa, mikäli saavut paikalle autolla.

Todella moni turisti näytti hyödyntävän hop on-hop off-bussia moskeijavierailuunsa. Loogista on siis harkita sitäkin vaihtoehtoa, mikäli et ole liikenteessä autolla ja haluat nähdä myös muilden saarien nähtävyyksiä, esimerkiksi Yas Islandin monine ajanvietteineen.

Moskeija on aktiviinen, eli muslimina siellä käydään rukoilemassa. Tälle on erikseen omat alueensa (kummallekin sukupuolelle, kuten tapana on), jonne vierailijoilla ei ole asiaa. Perjantaisin, pyhäpäivänä, moskeija avautuu turisteille vasta 16.30, muulloin se on pääsääntöisesti avoinna klo 9 – 22.

Pukeutumissäännöt moskeijavierailulla ovat tiukat, ja niitä on kunnioitettava. Naisilla pää, olkapäät ja polvet tulee olla peitetty ja vaatteiden löysiä ja läpinäkymättömiä. Miehillä shortsit ja t-paidat eivät ole sallittuja.

Moskeijan autohallin perukoilla on paikka, josta minäkin kävin lainaamassa abayan, vaikka pitkillä hihoilla ja lahkeilla sekä huivilla olin varustautunutkin. Jo pelkästään kokemuksen takia! Abayaa vastaan pantiksi annetaan ajokortti, jonka saa takaisin kaavun palauttaessaan. Valtaosa naisista näytti lainanneen kaavun, samoin moni mies miesten vastaavan.

Moskeijassa tulee käyttäytyä kunnioittavasti, kuten missä tahansa pyhässä paikassa. Ruoan ja juoman nauttiminen on kiellettyä, kännykkä äänettömälle, ei huutamista eikä juoksua. Minä en halunnut valokuvata ihmisiä, samaa ohjesääntöä näytti noudattavan moni muu. Ja mikäs siinä, kun rakennus itsessään on jo mielettömän hieno!

Sheikh Zayed Grand Mosque oli paljon vaikuttavampi mitä olin odottanut. Olisin toivonut lukeneeni arkkitehtuurista enemmän etukäteen, eli jos aihe kiinnostaa niin poikkea moskeijan sivuilla.

Suosittelen ehdottomasti vierailua, mikäli olet käymässä Dubaissa tai Abu Dhabissa!

FOLLOW MY ADVENTURES: BLOGLOVIN | FACEBOOK | INSTAGRAM

4 thoughts on “SHEIKH ZAYED GRAND MOSQUE

  1. It truly is one of the most magnificent buildings in the world!! I live visiting – great post and lovely pictures!!

    1. Hi Hayley, thank you for stopping by! The mosque is indeed spectacular. Your blog looks so lovely, I’ll have to go take a closer look. 🙂

Comments are closed.