PLANNING A TRIP TO DUBAI

Driving in Dubai

I knew nothing about Dubai when we traveled there for the first time. I hadn’t had any time to prepare, so we just hopped on a plane in Helsinki and off we went. The image in my mind was a web of highways, tall buildings and sand, and it was impossible to figure out where we should go and how. Here’s some things I would have loved to know when planning a trip to Dubai.

Dubai is one of the seven United Arab Emirates, and it’s located on the Persian Gulf between Oman and Saudi Arabia. Both the Emirate and the city are called Dubai.

HOW TO GET THERE AND WHEN?
A lot of air carriers fly to DXB, many of them seasonally from autumn to late spring. You are likely to find good offers on airfare even though this is also the high season of tourism in the UAE.

With temperatures soaring near 40 degrees celsius in the summer, summer is the low season since it will obviously get too hot for the most of us to do anything. From November to February the weather may get windy, cloudy and ”cold” at times. The nights will get chilly, but still it’s mostly beautiful sunshine and warm days!

WHAT DO YOU WANT TO DO?
Think about your budget before leaving. Dubai is best known for luxurious hotels, huge shopping malls and its night life. I’d say it is wise to think ahead what you’ll be prepared to splurge on and what you want to save some money on. For example, if you want to have the whole Friday brunch experience, go all out and then eat something affordable for a few meals.

Consider what you want to get out of your holiday and your accommodation. Do you want to shop? Go sightseeing? Do sports? Swim? Stay in your sun lounger all day with a book? Do you want to use public transportation or rent a car? This defines the area you would want to stay in and what kind of hotels you want to be looking for. The areas are quite different from each other and far apart, so it’s important to find the most suitable option for your needs.

WHERE DO YOU WANT TO STAY?
After finding two to three areas that sound good, define your price range for accommodation and find your perfect hotel.There’s also the option of renting an apartment, consider this especially if you are traveling with a family or a group and if you don’t necessarily need hotel facilities.

The Gulf area is in a league of it’s own when it comes to hotels – the five-star in Europe is usually a four-star here. You’ll find the world’s most magnificent and opulent hotels here if you’ve got the cash! Look for the hotels’ own sites for bargains and discounted packages, don’t go for the obvious option of Hotels.com or Booking.com.

HOW WILL YOU GET AROUND?
You really, really need a rental car if you’re short on time, traveling with a family or group or want to maximize the amount of places you see. You will also need it if your choice of accommodation is more affordable, since here it usually means it’s further away from main attractions.

The public transportation works like a charm and is as safe and comfortable as it gets, but the distances are long and mostly a little inconvenient. The parts of the city are far apart and in many places you won’t find a proper sidewalk. Taxis are reasonably priced and safe, but taking a taxi everywhere will add up.

You’ll find parking easily and usually self-parking is very affordable. The traffic is crazy comparing to most countries, but an experienced and confident driver will do just fine. If you’re renting a car, make sure you have a GPS. Consider buying a prepaid local SIM card for your phone to use mobile data.

Keep in mind that in the UAE the weekend will come sooner! Yay! Friday is a day off for everyone, and Saturday as well for most people. Still, everything will be open no matter what day it is.

What are your best tips and tricks when it comes to planning your travels?

Navigating SZR

En tiennyt Dubaista tai Arabiemiraateista mitään, kun ensimmäisen kerran lähdimme sinne. Nyt muutaman vierailun jälkeen olen viisaampi, ja listasinkin muutamia asioita, jotka olisin itse halunnut tietää ennen ensimmäistä reissuamme Dubaihin.

LÄHDE SYKSYLLÄ TAI KEVÄÄLLÄ
Suomesta suoraan Dubaihin lentävät syksystä kevääseen Norwegian ja Finnair. Useimmilla muilla lentoyhtiöille perille pääsee yhden vaihdon kautta. Esimerkiksi Turkish Airlinesin lennot ovat kohtuuhintaiset ja kohtuullisilla matka-ajoilla. Talvella Dubaissa on lämmintä ja aurinkoista, mutta ilma saattaa olla myös viileä ja pilvinen. Illat ovat yleensä vilpoisia ja tuulisia. Keväällä lämpötilat nousevat nopeasti. Jo alkukeväästä päivälämpötila on 25-30 astetta, vaikka illat olisivatkin viileämpiä.

MILLAINEN BUDJETTI SINULLA ON JA MISSÄ HALUAT YÖPYÄ?
Dubai on tunnettu siitä, että sieltä löytää hulppeita luksuspalveluita ja -kauppoja pilvin pimein. Hintataso on noin Suomen luokkaa matkailijalle, mutta hotellit ovat yleensä huomattavasti “perusaurinkolomakohdetta” kalliimpia. Sijainti vaikuttaa luonnollisesti paljon hotellin hintaan. Dubaissa on pitkät matkat kaupunginosien välillä, eli kannattaa tutkia tarkkaan, mikä olisi sinun tarpeisiisi paras osa Dubaita. (Tästä lisää tuonnempana!)

MILLÄ AIOT LIIKKUA?
Julkinen liikenne on erittäin siistiä ja turvallista, mutta pitkien välimatkojen takia liikkuminen on usein aikaavievää.Taksilla matkustaminen on turvallista ja Suomeen verrattuna erittäin kohtuuhintaista.

Dubai on autoilijan kaupunki ilman muuta, eli vuokra-auton hankkiminen kannattaa varsinkin jos matkustat perheen tai porukan kanssa. Liikenne on Suomeen verrattuna erittäin vauhdikasta ja alkuun saattaa hirvittää, mutta kokenut ja itsevarma kuski pärjää loistavasti. Turhan nöyrä asenne Dubain liikenteessä ei kannata, muuten saa odotella maailman tappiin sopivaa väliä! Kannattaa hankkia GPS:llä varustettu auto, tai hankkia navigointia varten prepaid-liittymä datalla. Parkkipaikkoja on helppo löytää kaikkialta, ja pysäköinti on yleensä ilmaista tai edullista.

Kannattaa huomata, että Dubaissa viikonloppu tulee nopeammin 🙂 Perjantai on pyhäpäivä, ja useimmiten myös lauantai on vapaa.

Mitä asioita otat huomioon matkaa suunnitellessasi?

FOLLOW MY ADVENTURES: BLOGLOVIN | FACEBOOK | INSTAGRAM