DAY TRIP TO AL AIN

Al Ain

On Friday we wanted to head off on a day trip, and between Ras Al Khaimah and Al Ain we decided to visit the latter. We’ll save RAK for later. 🙂

Al Ain is the second largest city in Abu Dhabi, and it’s located approximately 1,5 hours from Dubai. Even though it’s located in the desert, it’s called the “Garden City” because of it’s greenery. This sounded a little odd considering the location, so wanted to see it to believe it!

Al AIn Desert

Al AIn Highway

Al AIn Highway

It was HOT. 36C / 97F on the car thermometer.

The parts of the city we saw were indeed green and lush, and there really was a park-like atmosphere. Another thing that surprised me was that there are roundabouts everywhere. We drove through dozens of them in the course of the day. They looked so alike, it made me feel like déjà vu most of the time.

After getting off the highway and around 23 thousand roundabouts, our first stop was Al Ain Zoo. It is located near the town centre. General admission, without entrance to the Sheikh Zayed Desert Learning Centre and the Safari was 30 DHS. We considered going on the safari, which had had good reviews on Tripadvisor, but the times were kind of inconvenient, so we decided to skip it.

Parking is easy to find by the zoo entrance. If you don’t feel like walking, you can get on a golf cart and be driven around the zoo for a small fee. There’s plenty of kiosks and vending machines to buy a cold drink or snacks. Luckily there was a cool breeze most of the time, otherwise we probably would have escaped to the wonders of A/C a lot sooner.

Al Ain Zoo Giraffe

Al Ain Zoo Plants

Al Ain Zoo LionsWe tried to check beforehand that the species of animals in the zoo were from a desert climate – I cannot think of a good reason to bring animals from completely different climates to 40 degree heat. Googling the park just now I discovered there were penguins as well, but we didn’t see them for some reason. Whenever possible, we visit zoos and animal parks that are maintained with conservation and education in mind.

Still, even though I love animals and at Al Ain Zoo they were clearly well taken care of, I ended up feeling a little bad about going. I also feel very uncomfortable seeing people’s ignorant behavior around animals, like them taking pictures with a flash, yelling and running in a completely dark house for reptiles. Luckily the zoo had great landscaping with beautiful flowers and trees everywhere, so we kind of focused on that in the end.

After the zoo we continued to see the beautiful views from the Jebel Hafeet mountain, more on that later. 🙂

Al Ain Zoo

Al Ain Zoo

Halusimme käyttää perjantain vapaapäivän päiväretkeen toiseen kaupunkiin. Pohdimme Ras Al Khaiman ja Al Ainin välillä, päätyen jälkimmäiseen. Perjantaina puoliltapäivin lähdimme siis ajelemaan rannikolta aavikon suuntaan.

Al Ain on Abu Dhabin toiseksi suurin kaupunki, siellä asuu noin 600 000 ihmistä. Vaikka se sijaitsee Dubaista noin 1,5 h matkan päässä keskellä aavikkoa, kaupunki on kuuluisa vehreydestään ja siellä viljellään esimerkiksi paljon hedelmiä. Tämä kuulosti sen verran hassulta ajatukselta, että pitihän se käydä omin silmin toteamassa. 🙂

Lämpömittari näytti moottoritiellä noin 36 celsiusastetta, ja bongailimme autosta kamelilaumoja. Al Ainiin saavuttaessa ensimmäinen hämmästyksen aihe oli ääretön määrä liikenneympyröitä. Ajoimme varmasti monta kymmentä läpi päivän aikana.

Ensimmäinen pysähdyksemme oli Al Ainin eläintarha. Olimme googlailleet etukäteen, että kaikki eläinlajit ovat aavikolta ja kuumasta ilmastosta. En vaan keksi syytä sille, miksi kukaan haluaisi vielä kylmän ilmaston eläimiä aavikon polttavaan kuumuuteen, ja mieluusti tällaiset paikat jätän välistä. Suurin osa lajeista olikin aavikkoeläimiä, jälkikäteen kävi ilmi että pingviinejäkin jossain päin eläintarhaa oli (me emme niihin törmänneet, onneksi). Silti tuli jotenkin paha mieli tästä vierailusta, vaikka eläimet hyväkuntoisia ja hyvin huolehdittuja silmääni olivatkin.

Onneksi alue oli hienosti maisemoitu, eli puita ja kukkivia pensaita riitti. Loppuajasta keskityimmekin niiden bongailemiseen, kun ihmisten pöljä käytös esimerkiksi pimeässä matelijatalossa alkoi nyppiä. Harmi, että eläimet joutuvat kärsimään ihmisten välinpitämättömyydestä, kun tärkeämpää on saada salamalla kuva kuin katsella eläintä sitä häiritsemättä.

Eläintarhasta suuntasimme Abu Dhabin ja Omanin rajalle, Jebel Hafeet-vuorelle ihastelemaan maisemia. Siitä lisää myöhemmin!

FOLLOW MY ADVENTURES: BLOGLOVIN | FACEBOOK | INSTAGRAM