HELSINKI SUNSHINE: HIETALAHTI MARKET HALL & FAT RAMEN

Winter Outfit

I met my friend Tiia the other day after work for a lovely bowl of ramen soup. Fat Ramen Helsinki is located in the Hietalahti Market Hall, a little bit away from the beaten path. Nevertheless, I’d definitely recommend taking the 10-minute stroll from the main centre along Bulevardi.

The spring is around the corner and there’s no avoiding it! The nights get lighter, I start staying out more, meeting friends and trying to take back of 5 months being a hermit. During the winter I stay home a lot more.

Hietalahti Market Hall

Hietalahti Shipyard Helsinki

Winter Outfit

Metropolia UAS Helsinki

The Market Hall was built in 1903, so the architecture is beautiful. (Make sure you take your pee break in the bathrooms in the southern end, there’s amazing original floor tiling!) You’ll find amazing little specialty shops, cafés and great lunch and dinner options. You can’t go wrong with a bacon and cheese burger from Roslund butcher’s, or a fresh juice from Sun Smoothie bar. Street Gastro has also opened another one of their sandwich shops there – I’ll probably have to head over for a chicken sandwich the next time I’m around. The building in the picture above is one of my favorites in Helsinki, and currently houses Metropolia University of Applied Sciences.

Hietalahti Market Hall

Hietalahti Market Hall

Hietalahti Market Hall

Fat Ramen Hietalahti Helsinki

Fat Ramen Helsinki

We were in the mood for ramen, so we both had the restaurant’s namesake ramen bowls (11 €) with pork belly and all the fresh fixings and homemade rye and wheat noodles. The portion was huge! The broth itself could have used a little more salt and a more complex flavor, but the pork belly just blew my mind. The outer part was just perfectly charred and the fatty part was just so soft and had a great texture. Definitely not the kind that makes you say ‘ick’ in your mind. There are also vegetarian and vegan options for the bowls, eg. tofu. I warmly recommend!

Tällä viikolla on saatu nauttia kauniista auringonpaisteesta, ja eräänä iltapäivänä suuntasimme ystäväni Tiian kanssa (hänellä on ihana ruokablogi!) Hietalahden hallin Fat Rameniin keitoille. Hietsun halli on viime vuosina elävöitynyt, ja sieltä löytyy useampikin loistava lounas- ja kahvittelupaikka. Bongasimme uuden Street Gastron sekä paikan nimeltä Le Marché, joka pitää ehdottomasti käydä seuraavaksi testaamassa. Fat Ramenin kanssa samassa päädyssä sijaitsevan Roslunding burgerit nauttivat kulttimainetta Helsingissä, eivätkä suotta.

Tällä kertaa teki kuitenkin mieli ramenia. Tilasimme kumpikin Fat Bowlit eli Fat Ramenin nimikkokeitot porsaankyljellä. Annokset olivat hurjan kokoiset ja päälle kasattuine täytteineen toivat heti veden kielelle. Odotin liemeltä enemmän, se kaipasi suolaa ja oli maultaan aika simppeli. Annoksen päätähti eli porsaankylki oli mielettömän hyvää! Rasva oli tasaisen pehmeää ja suli suussa, eli jopa minun kaltaiseni rasvan poisnärppijä nautti sen koostumuksesta. Lihan ulkoreuna oli juuri sopivan hiiltynyt. Itsetehnyt vehnä-ruisnuudelit olivat ehdottomasti annoksen toiseksi paras osuus heti lihan jälkeen. Suosittelen!

FOLLOW MY ADVENTURES: BLOGLOVIN | FACEBOOK | INSTAGRAM

2 thoughts on “HELSINKI SUNSHINE: HIETALAHTI MARKET HALL & FAT RAMEN

Comments are closed.